A hvg.hu beszámolója szerint a péntek éjszaka, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet 25 stratégiai ágazatra vonatkozik, különösen az energiaiparra, a közlekedésre és a kommunikációra, de gazdasági ágakon kívül szerepel a felsorolásban az egészségügy és az oktatás is.

Mindenféle külföldi tulajdonszerzést, tőkeemelést, cégátalakítást, kötvénykibocsátást be kell jelenteni Nagy Mártonnak, ha az ügylet összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot, vagy témáktól függően bizonyos részesedési arányt.

A miniszter megtilthatja az ügyletet,

  • ha fennáll „Magyarország államérdekének, közbiztonságának, közrendjének sérelme vagy veszélyeztetése, illetve ezek bekövetkezésének lehetősége”;
  • ha a bejelentő „közvetlenül vagy közvetve nem az Európai Unióhoz tartozó tagállam kormányának – beleértve az állami szerveket vagy a fegyveres erőket is – ellenőrzése alatt áll, akár tulajdonosi szerkezete, akár jelentős finanszírozása révén”;
  • ha a bejelentő „az Európai Unió bármely tagállamában érintett volt biztonságot vagy közrendet veszélyeztető tevékenységben, illetve fennáll a komoly kockázata annak, hogy a bejelentő bűncselekménynek minősülő tevékenységet fog folytatni”. 

A hvg.hu cikke szerint a tiltást meg kell indokolni, de az indokolás minősített, azaz titkos adatot nem tartalmazhat. Ellene közigazgatási nemperes eljárást lehet indítani a Fővárosi Törvényszéken.

A rendelet szombattól hatályos, és az ezután létrejövő ügyletekre érvényes.

Fotó: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. MTI/Koszticsák Szilárd