A 2022-es vb harmadik negyeddöntőjében a Spanyolországot búcsúztató Marokkó játszott a nyolcaddöntőben Svájcot kiütő Portugáliával.

Marokkó kezdőcsapata: Bounou - Hakimi, Yamiq, Amrabat, Attiat Allah - Saiss, Ziyech, Ounahi - Amallah, Boufal, En-Nesyri.

Najef Aguerd és Noussair Mazraoui sérülés miatt hiányzik.

Fernando Santos portugál válogatott szövetségi kapítánya ma is úgy döntött, hogy Cristiano Ronaldo a negyeddöntőben sem került be a kezdőcsapatba.

Portugália kezdőcsapata: Costa – Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro – Neves, Otavio, Bernardo Silva – Bruno Fernandes, Ramos, Joao Félix.

Az 5. percben a portugáloké volt az első kaput találó próbálkozás: egy távoli szabadrúgást Joao Félix fejelt a kapura, amit Bunu mentett szögletre.

Azonnal jött a marokkói válasz, a bal oldalon Attijat Allah iramodott meg, ám az erőből középre lőtt beadási kísérletét a portugálok becsúszva mentették szögletre. En-Nesziri fejelhetett kapura, de a labda kicsit magas volt neki, így egy méterrel a léc fölé ment.

A portugálok következő helyzete: Guerreiro 13 méterről lőtt, amibe el-Jamik vetette bele magát, az afrikai védők felszabadítottak.

Portugál játéka volt mezőfölényben, Marokkó fegyelmezetten védekezett, gyors kontráikban pedig mindig benne a veszély.

Egy bedobás után újra Guerreiro próbálkozik, de a marokkói kapus jó ütemben jött ki. 

Portugália lassú és kiszámítható, marokkóiak minden megmozdulásukra több védővel mozdulnak. 

A meccs 31. percében Joao Félix lő kapura, ami egy marokkóin megpattanva léc fölé szállt.

A 41. percben Boufal a bal szélről adta be a labdát, az érkező En-Nesziri pedig remekül támadta. Rúben Dias nem volt túl határozott, Diogo Costa rosszul jött ki a kapujából, a berobbanó En-Nesziri pedig őt megelőzve fejelt.

1 - 0

A gól után pár perccel Bruno Fernandes meglepte Bunut, de a lövés a felső lécet találta el. 

Fernandes elesett a tizenhatoson belül, az argentin játékvezető nem adott tizenegyest. Jött a kontra, Unahi passzát Attijat Allah lőtte el, de messze a kapu mellett szállt el. 

A második félidő után Portugália nem cserélt.

Zijecs egy szabadrúgást erőből a kapu előterébe tekert, amire három marokkói mozdult, de egyikük sem tudta megcsúsztatni a labdát. Costa jól helyezkedett, így elakadt a kezében az ívelés, visszapattant En-Neszirire, majd a kapu mellett ment ki a labda.

Öt perc elteltével jöttek a portugál cserék: lejött Guerreiro és Rúben Neves, a helyükre állt be Cancelo és C. Ronaldo.

Néhány perc múlva a marokkói csapatkapitány, Romain Saisst. Egy mozdulatot követően a combhajlítóhoz kapott, és földre esett, hordágyon vitték el a pályáról.

A 60. percben Ramos egy beadás után szabadon fejelhetett, de a labda messze elkerülte a kaput. 

Egy labdaszerzés után lemaradtak a védők, létszámelőnybe került a portugál csapat. Bruno Fernandes nagyjából húsz méterről lőtt, de most is kicsivel a léc fölött szállt el a labdája.

Marokkó is cserélt a 65. percben: lejött En-Nesziri és Amallah, a helyükre Cseddira és Benun érkezett. 

A portugál csapat folyamatosan nyomás alatt tartottta Marokkót, akik rendkívül fegyelmezetten védekeztek, volt néhány veszélyes ívelés, középre lőtt labda, de a kapusnak nem okozott problémát. 

Marokkó előtt is felcsillant egy újabb gól lehetősége, de a tizenhatoson belül Cseddira rosszul vette át a labdát. 

Joao Félix előtt újabb lehetőség adódott, amikor egy rövid felszabadítást követően Hortához pattant a labda, aki lepasszolta számára. Félix a tizenhatos vonaláról ballal lőtt, de pechjére Bunu a léc alól kiütötte.

A rendes játékidő utolsó percében Cristiano Ronaldo szerezhette volna meg az egyenlítést. Egy gyorsan előre küldött labdát váratalnul lőtte kapura, amit a rövid, bal alsó sarokból a marokkói védett.

8 perc a hosszabbítás következett. 

Cseddira előbb Pepével ütközött, majd letalpalta Joao Félixet. Két perc alatt két sárga lapot kiállítást ért, ezzel emberhátrányban került az utolsó percekre Marokkó. Ennek ellenére egy szép marokkói megmozdulást láthattunk. Abuklal egyedül vezette a portugál kapura a labdát, de az átemelés elakadt Costában. 

Portugália utolsó lehetőségét Rafael Leao által beadott labda jelentette, amit Pepe az ötösről fejelt a kapu mellé. 

A mérkőzést Marokkó nyerte 1-0-ra, és ezzel az első olyan csapat, amely a katari világbajnokságon hosszabbítás nélkül jutott tovább, és az első afrikai válogatott, amely vb történetében először elődöntőt játszhat. 

Fotó:Doha, 2022. december 10.
A marokkói Juszef en-Nesziri (b) a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Marokkó-Portugália mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 10-én.
MTI/EPA/Abedin Taherkenareh