A tegnap délutáni, a létfontosságú infrastruktúrát célzó orosz légicsapás-sorozat ismét sötétségbe borította Ukrajna városait. Minderre a tél beköszöntével egyidőben került sor.

A légicsapások következtében le kellett állítani az ukrán nukleáris erőműveket, miközben Kijevben tízen életüket veszítették.

Egy nap alatt 70 rakétát lőttek ki ránk. Ez a terror orosz formulája – mondta Zelenszkij a Biztonsági Tanács (BT) tagjaihoz intézett videóüzenetében. Kórházak, iskolák, a közlekedési infrastruktúra és lakóövezetek egyaránt a támadók célkeresztjébe kerültek -tette hozzá az ukrán államfő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajna népét nem lehet megtörni.

Ukrajna nagyon erős reakciót szeretne látni a világ részéről - jelentette ki Zelenszkij.

Ugyanakkor igen valószínűtlen, hogy a BT bármilyen lépést is tenne az ügyben Ukrajna kérésének megfelelően, mivel a tanácsnak Oroszország is tagja, s mint ilyen vétójoggal rendelkezik. Az ukrán elnök arra hívott fel, hogy ne tegyék lehetővé Oroszország számára a szavazást a kérdés kapcsán

a Reuters beszámolója szerint.

Nem válhatunk egy nemzetközi terrorista túszaivá. Oroszország mindent elkövet annak érdekében, hogy egy energiatermelő generátor nagyobb befolyással rendelkező eszközzé váljon az ENSZ alapokmányánál – fejtette ki Zelenszkij.

Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete kijelentette, Putyin fegyverré alakítja a telet, hogy mérhetetlen szenvedést okozzon Ukrajna népének. Fagyhalált szán az embereknek, amennyiben nem hajlandóak behódolni – tette hozzá Linda Thomas-Greenfield.

Ukránok milliói maradtak áram és víz nélkül

Ukrajnai városok sora maradt áram nélkül a tegnapi támadások következtében. A kijevi régióban, ahol több mint 3 millió ember él, nincs áram-, illetve vízszolgáltatás – közölte Kijev kormányzója. Más régiókban tartós áramkimaradásokról számoltak be. Idővel azonban itt sikerült megjavítani a megrongálódott berendezéseket. Ukrajnában ugyanakkor kiemelten fontos jelen körülmények között az energiatakarékosság szem előtt tartása is.

Kép: Berlin, 2022. október 25.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszél az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én.
MTI/EPA/Clemens Bilan