Megkezdődött október végén a miskolctapolcai Csónakázó tó iszaptalanítása. A munkálatok azért váltak szükségessé, mert az elmúlt évtizedekben a tó annyira eliszaposodott, hogy volt olyan terület, ahol már csak két méteres volt a víz mélysége, ez pedig már az élővilágot is veszélyeztette – számolt be a Miskolc Televízió Híradójának Miklós Viktor, a miskolci polgármesteri hivatal pályázati osztályának vezetője.

Nemcsak az élővilágot, hanem önmagában a tónak a létét is, mert hogyha ezt még tovább halogatta volna az önkormányzat, akkor a tó akár egy évtizeden belül megszűnhetett volna jelen formájában és egy mocsaras láp alakulhatott volt ki a helyére

– mondta.

Az önkormányzat viszont a mostani művelettel ezt megakadályozta. A tudósítás szerint a vízből nagyjából 2.500 köbméter iszapot távolítanak el. Az üledék ugyanis a tó egyes pontjain az egy métert is eléri, így csökkentve a tó mélységét, ami most körülbelül két méter.

A kiszippantott iszapot itt, a tapolcai nagyparkolóban, speciális paplanokon tárolják majd, melyek egyedül a vizet engedik át, amit a kivitelező vissza fog szállítani a tóba az iszapot pedig elszállítják

– magyarázta el Miklós Viktor, aki végül hozzátette:

a folyamatot teljesen vegyszermentesen végzi a kivitelező, és lehetőségek szerint az élővilágot sem zavarják majd. A munkálatok várhatóan jövő tavasszal fejeződnek be.

A tó rendbetétele egyébként csak egyetlen projektelem Miskolctapolcán, ahol tulajdonképpen a teljes őspark megújul, a munkálatok még márciusban kezdődtek meg a területen és azóta folyamatosan zajlanak.

- A munkaterület a Hotel Kitti parkolójánál kezdődik, és magába foglalja a Barabits-sétányt, az úgynevezett geometrikus parkrészt és az ősparkot. Kialakítanak egy tanösvényt, megújul a Csónakázó-tó környéke, és maga a tó is. A beruházás zárásaként a Dehmel Nándor sétány is új köntöst kap – részletezte a minap.hu akkori tudósítása szerint Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője még a projektindító sajtótájékoztatón.

A teljes beruházás összesen 800 millió forintból valósul meg, és várhatóan jövő nyáron már az új, szebb arcát mutathatja Miskolctapolca a miskolciak és a turisták felé is.

Fotó: minap.hu