A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, továbbá pénzmosás miatt emelt vádat Völner Pár, az év elején megbukott igazságügyi államtitkár, és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke valamint 22 társuk ellen - ismerteti a 24.hu.

A vádirat szerint Schadl már 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki akkor már az Igazságügyi Minisztérium államtitkára volt.

Schadl ezt követően 2021 júliusáig legalább 83 millió forintot adott át azért a politikusnak, hogy ő befolyását latba vetve jogtalan előnyszerzéssel hálálja meg az összeget.

Schadl 7 társának azt is megígérte, hogy kinevezteti őket bírósági végrehajtónak, hogy aztán irodájukon keresztül visszakérje tőlük részben vagy egészben az osztalékot. A Völnernek köszönhetően összesen hozzávetőlegesen 880 millió forinttal gazdagodott Schadl.

A lap megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget, aki szóvivője, Kovács Katalin elmondta, hogy mindkét fő vádlott, tehát Völner és Schadl is tagadta a bűnösségét.

Társaik esetében négy személynél az ügyészség tart indokoltnak letöltendő szabadságvesztést, pénzbüntetést és közügyektől való eltiltást, míg tizenöt vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés, egy személynél pedig "csak" pénzbüntetés a jogos büntetés a hatóság szerint.

Völnerrel szemben a 10 év letöltendő mellé 25 millió forint pénzbüntetést is kiszabtak. Míg Schadlre 200 milliót, mindkettejük esetében pedig tíz év közügyektől, a jogi végzettséghez kötött foglalkoztatástól pedig végleges hatályú eltiltást, a jogtalan gazdagodásuk erejéig pedig vagyonelkobzást róna ki az ügyészség.

Völner Pál egyébként jelenleg saját ügyvédi irodájában dolgozik, amit nemrég a Blikk nyomozott ki.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com