Szentendre energiaválság közepette járt kálváriájáról márt írtunk több ízben lapunk virtuális hasábjain (itt és itt). Már a korábbi eseteknél is sejteni lehetett, hogy az önkormányzat nagy bajban van, hiszen a város polgármestere, Fülöp Zsolt elég drámaian nyilatkozott.

Nemrég a kormányt még a kormányt is felszólította a városvezetés, hogy hagyjon fel az irreális árképzéssel az energiapiacon.

Szombat este pedig egy drasztikus lépést tettek közzé - írta meg a 444. November elsejétől bezárják az összes szentendrei múzeumot, azaz a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítótermét. A döntést nem az önkormányzat, hanem a múzeum jelentette be. A radikális intézkedés eredményeképpen elmarad a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül meghirdetett programok.

A november 26-ára tervezett Párhuzamos narratívák gyűjteményes kiállítás 2023 tavaszára csúszik át. Ebben a fejleményben az egyetlen örömteli pont az, hogy ezek szerint legalább 2023 tavaszán már nyitást fontolgatnak.

A város látogatott Facebook-csoportjában, a Szentendre blogolban, Gulyás József, korábbi politikus, a város lakója azt vetette fel, hogy erre a drámai intézkedésre nem készítette fel az önkormányzat kellően a lakosságot. Természetesen lehet tudni, hogy az energiaválság minden önkormányzatot nehéz helyzetbe hoz, mégis vannak, amelyek elbírnak vele kisebb áldozatok árán is. Ahol pedig súlyosabb a helyzet, ott időben és fokozatosan kommunikálnak erről.

A kiemelt kép forrása: Szentendre hivatalos Facebook-oldala