A szentendrei városvezetés felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel az irreális árképzéssel, és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) javaslata szerint hívja össze a nemzeti energetikai kerekasztalt, és ennek keretében a világpiaci gázárakhoz igazodó, reális gázárakat állapítson meg

- írta ki a település a honlapján. A várost az háborította fel, hogy tizennégyszeres áron adná a távhőt az állam a Püspökmajori oktatási intézményeknek.

Ez irreálisan magas ár - emeli ki az önkormányzat, amely a város számára plusz 30 millió forintot jelentene, a Barcsay iskola esetében pedig 50 millió forint többletkiadást számláz majd ki a Városi Szolgáltató a Klebelsberg Központnak. A döntést Szentendre önkormányzatokat ellehetetlenítőnek és elfogadhatatlannak nevezte.

Az Index megkereste a nyilatkozat kapcsán a polgármester, aki azt nyilatkozta a számukra, hogy a legfontosabb a kiszámíthatóság lenne, hogy az önkormányzatok tudjanak tervezni, és ennek megfelelően takarékoskodni, mert ami most zajlik, az nem normális.
Fülöp Zsolt arra is kitért, hogy levélben kereste meg a tankerületet, hogy értesítse a többletköltségről, amely nem hivatalosan csak annyit válaszolt a számára, hogy azt majd az állam fogja kifizetni. Szentendre polgármestere azonban úgy véli, nem szerencsés, ha az állam gyermekintézmény és gyermekintézmény között különbséget tesz pusztán azért, mert az egyik állami, a másik önkormányzati fenntartású.
Ha az általános iskola költségeit állja az állam, akkor úgy gondolom, hogy ennek a költségnövekedésnek a terhét az önkormányzat esetében is állnák. Ennek többféle útja-módja van. Elvárnám azt, hogy a kormány egyértelműen nyilatkozzon, hogy az általános iskolák, az óvodák és bölcsődék, illetve a szociális intézmények költségnövekedésének fedezésére az állam garanciát vállal

– nyilatkozta az Indexnek Szentendre első embere. Az önkormányzatoknak az is elég teher, hogy az összes, nem kötelező feladatot ellátó intézményeknek számláit kifizesse, tette hozzá. Miközben rendkívül megnövekedtek a számlák a szociális ellátásban is, a szentendrei gondozási központban, ahol ellátják az időseket és működik a védőnői szolgálat. A költségnövekedés abból fakad, hogy kevés energetikai felújítást hajtottak végre Szentendrén, mert erre nem volt az önkormányzatnak forrása.

Fontos volna meglátása szerint, ha legalább a tervezéshez szükséges feltételeket biztosítaná a kormány, hogy utána a városok uniós forrásokhoz tudjanak folyamodni. Korábban a város már panaszkodott egy drámai árképzés miatt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az önkormányzat már nyáron sokallta az MVM a piaci árhoz viszonyított 17,5-szeres árképzését, amit az aztán tovább tetézett.

A kiemelt kép forrása: Szentendre hivatalos Facebook-oldala