A Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György Orbán Viktor bizalmas Puskás-szakértője, akivel rendszeresen néznek közösen meccset a felcsúti Pancho Arénában - írja a lap.

A Nemzeti Sport már a kiadó megalakulása idején a Mediaworks tulajdona lett. A sportlap korábban a svájci Ringier kiadásában jelent meg, az erős politikai nyomás alatt álló versenyhivatal azonban évekig nem engedélyezte a cég fúzióját a német Axel Springerrel, egészen addig, amíg meg nem szabadult néhány termékétől.

A politika így kényszerítette ki a Nemzeti Sport, a Népszabadság és számos megyei lap eladását is, és jött létre 2013-ban a fideszes osztrák stróman, Heinrich Pecina kezére játszott Mediaworks kiadóvállalat. Pecina volt az, aki bezáratta 2016-ban a Népszabadságot, majd adta el később a vállalatot közvetítőn keresztül Mészáros Lőrincnek, hogy 2018-ban végül alapítványi tulajdonba kerüljön.

A most történt eladásról szóló bejelentésére már azt követően került sor, hogy Liszkay Gábor, a Nemzet-csoport egykori vezetője visszatért a médiabirodalom élére, és szeptember 1-vel a KESMA kuratóriumi elnöke lett.

A Nemzeti Sport a napilapok piacán különleges helyzetben van, ám példányszáma hatalmasat esett. 2018 első negyedévében még közel 32 ezer darab print lapot értékesítettek, 2022 első negyedévében már csak 19600-at. Olvasóik száma csak a következő negyedévben (!) újabb 1500-al (több mint 7 százlékkal) csökkent a MATESZ adatai szerint - vélhetően ez a hír sokkolhatta a kormányt, azon belül legfőképpen Orbán Viktort. 

A tranzakció ügyében kiadott szombati közlemény szerint az adásvétel célja az értékmegőrzés mellett a napilap közszolgálati feladatainak ellátásának biztosítása. A jövőre 120 éves születésnapját ünneplő lap szerkesztőségét és munkáját a változások nem érintik - olvasható a Nemzeti Sport oldalán található közleményben, amit lapunk, a frisshirek.hu is megírt péntek este. 

Szöllősi György nem csak a napilap, hanem az idén indult sportrádió tulajdonosa is.

Fotó: Orbán Viktor facebook