Szentendre város honlapján jelent meg az önkormányzat és a Magyar Villamos Művek küzdelmének története – szúrta ki a Telex. A nyáron a település testülete közbeszerzést írt ki a gáz és az áram beszerzésére, amelyre egyedül az MVM ajánlata érkezett. Az állami vállalat a tavalyi gázárhoz képest 17,5-szeresen határozta meg, azaz 103 felyett 1801 Ft/m3 áron. A képviselők – kormánypártiak és civilek/ellenzékiek egyaránt – egyhangúlag elutasították ezt a vételárat, és új közbeszerzést írtak ki.

Az MVM az elutasítás után tájékoztatta Szentendrét, hogy a határidő lejárta miatt a város ösztönösen átkerül a basic tarifacsomagba, amely azonban 70 százalékkal magasabb még a sokallt árnál is, azaz 2644 forintba kerülne egy köbméter gáz.

A település honlapján irreálisnak és abszurdnak nevezi az árképzést, hiszen a holland energiatőzsdén augusztus 26-án járt történelmi csúcsön a földgáz köbméter ára, de akkor is csak 1310,24 Ft volt. Most, egy hónappal a rekord után mindössze 663,79 Ft körül mozog.

Szentendre azért is írta meg történetét, hogy felhívhassa más, közbeszerzési eljárás előtt álló önkormányzatok figyelmét a basic tarifacsomag veszélyére. A túlságosan drága árajánlatot időben utasítsák el. De Fülöp Zsolt polgármester az érintett állami vállalatoknak is üzent:

Felhívjuk az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is.

Karácsony Gergely főpolgármester is hasonló figyelemfelhívással élt, amikor szembesült azzal, hogy a Paksi Atomerőmű jóval drágábban adná az előállítási áránál az önkormányzatoknak az áramot. Ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik - fogalmazott akkor Budapest vezetője a 38-szoros profit miatt, amelyért még Orbán Viktornak is levelet írt.

A kiemelt kép forrása: Szentendre hivatalos Facebook-oldala