Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a város Facebook-oldalán egy videó-bejelentkezés keretén belül számos fontos kérdésről adott tájékoztatást. A videót a HÉV szentendrei végállomásán vették fel. Nem véletlenül, mert több bejelenteni való is érinti azt a helyszínt. A városvezető elmondta, hogy a HÉV felújítását a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította. Az örömteli határozathoz hozzátartozik, hogy kijelölték a vágányok nyomvonalait – folytatta a polgármester. A beruházás végeztével több szerelvénnyel közlekedik majd a vonat, amelyhez nagyobb kocsiszínre lesz majd szükség, ez az átalakítás a városi szolgáltató telephelyét is érinteni fogja.

A széleskörű átalakítás keretén belül megújul majd a HÉV- és Volán-pályaudvart is. Mivel a jelenlegi végállomás szomszédságában van a leégett Spar élelmiszerbolt épülete, ezért ez a projekt érinti a kihalt üzletet is. Fülöp Zsolt elmondta, hogy amikor tavaly áprilisban a bolt leégett, másnap megkereste már Gulyás Gergely minisztert, hogy a város és a kormány közösen gondolkodjon a terület rendezéséről, és a HÉV-végállomás megújítását nyilvánítsák nemzetgazdasági jelentőségűnek. A városvezető a HÉV-pályaudvar és a leégett Spar romjairól elmondta, hogy mindkettő önkormányzati területen fekszik, és annak újrahasznosítását egységben képzeli el a város. A képviselőtestület ezért írta ki úgy a pályázatot, hogy a fejlesztések illeszkedjenek egymáshoz.

„Sajnos azonban erre a pályázatra nem érkezett ajánlat. Tisztában vagyunk vele, hogy az építőipari változások, a gazdaság bizonytalansága nagymértékben befolyásolja ilyen jelentős beruházásnak az elindítását, illetve a cégek jelentkezését” – mondta el Fülöp Zsolt. Nem lehet tudni ugyanis, hogy mennyi fog kerülni ennek a projektnek a megvalósítása – tette hozzá a polgármester. Ezért azt a döntést hozták, hogy bár továbbra is egységben kezelik a terület megújítását, annak megvalósítását több szakaszra bontják. A legfontosabbnak a legégett áruház eltüntetését tekinti Fülöp Zsolt. A szeptemberi testületi ülésre ezért egy új pályázatot terjeszt majd a város a képviselők elé.

A polgármester megosztotta azt is, hogy egyelőre a kormányzat részéről nem született döntés arról, folytatják-e a 11-es út felújítását. Ha a folytatás mellett dönt az ország vezetése, akkor annak első lépése nem egy útszakasz megújítása, hanem a Dunamenti Regionális Vízművel kapcsolatos átépítések kezdődnek meg, hiszen a 11-es út alól ívóvíz- és csatornavezetékeket kell majd kihozni és felújítani.

A kép forrása: Szentendre város hivatalos Facebook-oldala