Az Országos Mentőszolgálat még 2018 -ban alapította az „életmentő márkát”. A kezdeményezés célja, hogy a márkához csatlakozó cégek, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók teremtsék meg az azonnali életmentés feltételeit arra az esetre, ha valaki éppen ott kerül életveszélybe, például hirtelen szívmegállás miatt újraélesztésre szorul.

Élet Mentő Pont márkanév társadalmi felelősségvállalást tükröző értéket is megjelenít. Az Élet Mentő Pont minősítés feltétele, hogy az ott dolgozók elsajátítsák az életmentés alapjait, és legyen a helyszínen egy bárki által használható defibrillátor készüék. A márka odaítélése esetén a cégek, szervezetek jogosultak lesznek az Élet Mentő Pont "védjegyének" használatára. 

A mai napon az Aquaticum Debrecen Termál és Wellness Hotel, a HBZ Hanna Bahor Zárcentrum Kereskedelmi Kft. és a Déri Múzeum kapta meg az Élet Mentő Pont védjegyet. Képviselőik hétfőn a Déri Múzeum Munkácsy-termében rendezett ünnepségen vették át a tanúsítványokat.

Korcsmáros Ferenc, az OMSZ észak-alföldi regionális igazgatója az ünnepségen fontosnak nevezte, hogy minél több intézményben jelen legyen az újraélesztés elkezdéséhez szükséges tudás és eszköz, ugyanis Magyarországon évente 16 ezer embert érint a hirtelen szívhalál, naponta hetvenen halnak meg így.  Ez a folyamat öt percen belül visszafordítható, még agykárosodás nélkül újból megindítható a vérkeringés, de tíz percen túl már kevés a túlélés esélye, ezért fontos a gyors, szakszerű segítség – mondta a szakember.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója elmondta, hogy intézményük országosan egyedülálló módon évente 18 ezer általános és középiskolás diák egészségügyi szűrését végzi, köztük számos esetben találtak olyan fiatalt, aki kezelésre szorul, megelőzve ezzel akár a későbbi hirtelen szívleállást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 20-60 éves korosztály különösen veszélyeztetett: a túlsúly, a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint és a stressz olyan figyelmeztető jelek, amelyek indokolják a szakmai segítséget.

Hozzátette, jelenleg az országban 15 mentőpont van, ebből hat Hajdú-Biharban működik, mindegyik Debrecenben. A neten nem áll rendelkezésre erre vonatkozó  adatbázis, ezért megemlítjük a korábban csatlakozó hármat: a belvárosában működő Nap Patika, a McDonald's Kishegyesi és Füredi úti étterme. 

társadalmi összefogás jelentőségét mutatja, hogy a  Déri Múzeum az NI Hungary Kft. 600 ezer forintos pénzadományának köszönhetően tudta megvásárolni a gyermekek és felnőttek életmentésére egyaránt alkalmas elektromos defibrillátort. - hangzott el az ünnepségen.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt