Sulyok Tamás és Aleksandar Vucic találkozója Belgrádban: történelmi csúcson a szerb-magyar kapcsolatok

Sulyok Tamás magyar államfő és Aleksandar Vucic szerb elnök Belgrádban találkoztak, hogy megvitassák a két ország közötti együttműködés eredményeit és jövőbeli terveit. A találkozó során a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítésére helyezték a hangsúlyt.

A két vezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta a magyar és szerb energiabiztonság kölcsönös függőségét, és kiemelték a tervezett új kőolajvezeték és a földgázszállítás mennyiségi növelésének lehetőségeit. Sulyok Tamás szerint Szerbia megbízható tranzitország, ami lehetőséget ad a déli irányú földgázszállítás növelésére.

A Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése is napirendre került, amelynek átadását november 24-re tervezik. Vucic elmondta, hogy Magyarország Szerbia negyedik legnagyobb külkereskedelmi partnere lett, és reményét fejezte ki, hogy a vasútvonal átadása előtt aláírják a magyar-szerb-észak-macedón-görög vasútvonal kiépítésére vonatkozó megállapodást.

Mindkét vezető méltatta a baráti kapcsolatokat, és hangsúlyozták Szerbia EU-csatlakozásának fontosságát. Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország minden politikai és szakmai segítséget megad a csatlakozási folyamat sikeréhez.

Vucic külön köszönetet mondott Orbán Viktornak és Pásztor Istvánnak a szerb-magyar megbékélésért tett erőfeszítéseikért. Sulyok Tamás megemlékezett a Vajdasági Magyar Szövetség néhai elnökéről, Pásztor Istvánról, akinek jelentős szerepe volt a megbékélési folyamatban.