Méhészeti nehézségek: Tíz éve nem volt ilyen alacsony a méz felvásárlási ára

A hazai méz felvásárlási ára tíz éve nem látott mélypontra süllyedt, amelynek fő okai a nyári forróság és a Távol-Keletről érkező olcsó mézdömping.

A méhészetet különösen érzékenyen érintette az idei nyári hőség, amely során folyamatosan itatni kellett a méheket, és hűteni a kaptárakat, hogy a fiasításhoz szükséges 35 fokos hőmérsékletet fenntartsák. A méhek számára a fiasítás az egyik legfontosabb folyamat, amely biztosítja a megfelelő utánpótlást. Az időjárási körülmények miatt azonban sok méhcsaládot betegség miatt el kellett pusztítani, mivel az antibiotikumos kezelés nem megengedett.

A februári erős felmelegedés és az aszály is hozzájárult a problémákhoz, mivel a repcetermés alatt nem volt elegendő csapadék, csak a virágzás vége felé. Árgyelán János, az Országos Méhészeti Egyesület Békés vármegyei szaktanácsadója szerint a tavaszi fagyok is nehezítették a helyzetet, de ennek ellenére szép eredmények is születtek, különösen azoknál, akik vándoroltatták a méhcsaládjaikat.

A napraforgó – hasonlóan más növényekhez – korábban virágzott egy hónappal, viszont a nagy hőség és aszály ellenére is jó mennyiséget pergettek a méhészek.

A mézárak csökkenéséhez jelentősen hozzájárul a Távol-Keletről az Európai Unióba érkező olcsó mézdömping is. Bár a hazai méhésztársadalmat megrendítette az idei év, a szakértők szerint a magyar méz minőségben továbbra is versenyképes maradt.