Gérard Depardieu tárgyalása elhalasztva egészségügyi okok miatt

Gérard Depardieu francia színész tárgyalását, amely hétfőn kezdődött volna, egészségügyi okokra hivatkozva elhalasztották. A bíróság ülésezik, de a vádlott meghallgatását és az ítélethirdetést elhalasztják.

Gérard Depardieu ellen több nő is szexuális zaklatás vádjával indított pert. Két nő állítja, hogy a színész 2021-ben zaklatta őket a Les Volets Verts című film forgatásán. Az egyik nő, egy 55 éves öltöztető, a másik pedig egy rendezőasszisztens. Az új forrás szerint a 75 éves Depardieu ellen idén februárban tett feljelentést egy díszletező. A bíróság március végére napolta el a tárgyalást, és március elejére orvosi vizsgálatot rendelt el a színész számára, hogy megállapítható legyen, beidézhető-e a hónap végére.

A tárgyalótermet feminista szervezetek tagjai, valamint olyan nők töltötték meg, akik szintén feljelentést tettek Gérard Depardieu ellen bántalmazásért. Az eljárást egy másik teremben élőben közvetítették az újságíróknak. A több mint kétszáz filmet jegyző színészt az elmúlt hat évben több nő is nemi erőszakkal vádolta meg, de ezek többségét elévülés miatt elutasították a hatóságok.

Depardieu ügyvédje, Jérémie Assous szerint a színész fizikailag nincs olyan állapotban, hogy részt vegyen a tárgyaláson. Az ügyvéd hozzátette, hogy a tanúk és a bizonyítékok alátámasztják, hogy védence csak hamis vádak célpontja. Depardieu védői szerint a vádak teljesen hamisak, amit bizonyítani is fognak a Párizsban hétfőn kezdődő tárgyaláson.

A színész ellen korábban Charlotte Arnould is pert indított egy 2018-as eset miatt, amely során állítólag erőszakot és szexuális zaklatást követett el. Korábban Hélène Darras színésznő azzal vádolta meg Depardieu-t, hogy 2007-ben egy filmforgatás során szexuálisan bántalmazta őt. Egy spanyol újságíró, Ruth Baza pedig azt mondja, Depardieu már 1995-ben megerőszakolta. A Mediapart tényfeltáró cikke szerint összesen 13 nő vádolta meg Depardieu-t, színésznők, sminkesek, statiszták állították, hogy a francia színész 2004 és 2022 között különböző filmforgatásokon szexuális visszaéléseket követett el velük szemben. „Soha, soha nem bántalmaztam egy nőt sem” – állította a színész tavaly októberben megjelent nyílt levelében.

A francia törvények szerint Gérard Depardieu akár öt év börtönbüntetést is kaphat, valamint jelentős pénzbírsággal is sújthatják. A vádak ellenére sokan kiálltak mellette, köztük Emmanuel Macron francia elnök is.