Az EU független vizsgálatot sürget a grúziai választások kapcsán

Az Európai Unió és az EBESZ független vizsgálatot sürget a grúziai választások során tapasztalt szabálytalanságok miatt, miközben a Grúz Álom párt győzelme ellentmondásos reakciókat váltott ki.

A hétvégi grúziai parlamenti választások komoly vitákat generáltak, miután az Európai Unió és az EBESZ megfigyelői aggasztó szabálytalanságokat tapasztaltak, beleértve a megfélemlítést és szavazatvásárlást. Az EU vezetése „gyors, átlátható és független” vizsgálatot követelt, hogy helyreálljon a választási folyamatba vetett bizalom.

Tüntetők ezrei vonultak utcára Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a Grúz Álom párt győzelme ellen, amelyet sokan vitatnak. A demonstrálók új választásokat követelnek nemzetközi felügyelet alatt, és elutasítják a választási eredményeket. Szalome Zurabisvili georgiai elnök kijelentette, hogy az ország egy orosz különleges művelet áldozata lett, és nem ismeri el a választás eredményét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a grúz népnek joga van tudni az igazságot, mivel a demokráciáért folytatott küzdelmük kulcsfontosságú az ország jövője szempontjából. Kijelentette, hogy nincs semmiféle ok, ami miatt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek bele kellene szólnia a grúzok, ukránok vagy moldovaiak jövőjébe.

Az Európai Unió 13 tagállamának miniszterei közös nyilatkozatot írtak alá, hogy független vizsgálatot kérjenek a grúziai választási eredmények miatt. A felhívásban élesen bírálták Orbán Viktor Georgiában tett látogatását, kiemelve, hogy a magyar miniszterelnök nem az európai unió álláspontját képviseli.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök elsőként gratulált a Grúz Álom pártjának győzelméhez, ami feszültséget okozott az EU-ban. A helyi sajtó tájékoztatása szerint a tüntető tömeg kiabálásokkal és füttyszóval fogadta a magyar miniszterelnököt és kíséretét.

Ursula von der Leyen beszédében kiemelte, hogy Ukrajna népe nemcsak a túlélésért, hanem Európáért is harcol. Hangsúlyozta, hogy a nyers erő nem törheti meg a szabad emberek akaratát, és hogy egy rosszul működő unió költsége sokkal magasabb lehet.