Észak-Korea és Oroszország katonai együttműködése fokozódik

Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba, ami jelentős eszkalációt jelent az orosz-ukrán konfliktusban, és veszélyezteti a globális biztonságot.

A NATO-főtitkár, Mark Rutte bejelentette, hogy Észak-Korea katonai egységeket küldött az oroszországi kurszki régióba. Ez a lépés jelentős eszkalációt jelent az orosz-ukrán háborúban, és megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. A NATO felszólította Oroszországot és Észak-Koreát, hogy hagyjanak fel ezekkel az akciókkal, mivel az együttműködésük fenyegeti a globális biztonságot.

Az ukrán hadsereg szerint több mint 3000 észak-koreai katonát vezényeltek a kurszki területre, ahol különböző gyakorlótereken képezik tovább őket, főleg éjszaka. Az észak-koreai nagykövetség munkatársai is jelen vannak, akik fordítóként dolgoznak és figyelik a katonák viselkedését.

A Pentagon becslése szerint mintegy 10 ezer észak-koreai katona vezényeltek Kelet-Oroszországba kiképzésre, ami jelentős növekedés az október 23-i 3000 fős becsléshez képest.

Az orosz-ukrán háború háromállamivá vált, ami komoly eszkalációt jelent. Az oroszok több mint 300 tonna napraforgótermést készülnek kivinni Ukrajnából, ami gazdasági bűncselekmény Ukrajna ellen. Az ukrán termények ilyen formában való kivitele a térség gazdasági stabilitásának aláásását célzó szélesebb stratégia része.

Az észak-koreai csapatok bevetése az orosz elnök, Vlagyimir Putyin növekvő elkeseredettségének jele, mivel Oroszország nem tudja fenntartani Ukrajna elleni támadásait külföldi támogatás nélkül.

Az Egyesült Államok nem tervez további korlátozásokat bevezetni az amerikai fegyverek ukrajnai használatára vonatkozóan, még akkor sem, ha észak-koreai csapatok részt vesznek a harcokban. Joe Biden amerikai elnök "nagyon veszélyesnek" minősítette ezt a fejleményt.

Oroszország és Észak-Korea kezdetben tagadta ezeket a jelentéseket, de az utóbbi időben kitérő válaszokat adnak a csapatok kiküldésére vonatkozó, egyre szaporodó bizonyítékok fényében.

Az Egyesült Államok továbbra is tiltja Kijevnek, hogy amerikai gyártmányú, nagy hatótávolságú fegyverekkel mélyen Oroszország területére csapjon. Ugyanakkor Washington a tervek szerint 700-800 millió dolláros segélycsomagot nyújtana Ukrajnának a nagy hatótávolságú képességek hazai gyártásához.