Drasztikus őzállomány csökkenés Békés vármegyében

Békés vármegyében az őzállomány drasztikusan csökkent az elmúlt években, és a vadászok egyelőre nem tudják, mi állhat a háttérben. Az aszály, a sakálok elszaporodása és egy emésztőszervi betegség is szerepet játszhat a jelenségben.

Az elmúlt három évben Békés vármegyében az őzállomány mintegy harmadával csökkent, a korábbi 20-25 ezer egyedről körülbelül 16 ezerre. A vadászok nem tudják pontosan, mi okozza az állomány csökkenését, de több tényezőt is figyelembe vesznek.

2022 nyarán az aszály következtében az őzgida-állomány szinte teljesen elpusztult, mivel a suták nem tudták felnevelni a szaporulatukat. Az őzsuta évente egy, maximum két gidát tud felnevelni, ezért az állomány lassan regenerálódik.

A sakálállomány, más néven nádi farkas, rendkívüli módon elszaporodott, ami szintén hozzájárulhat az őzállomány csökkenéséhez. Míg öt éve 200 sakált lőttek ki, ez a szám mára meghaladja a 800-at. A sakálok elsősorban ellés idején vadásznak az őzgidára és a dámborjúra.

Az elhullott állatokat laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá, amelyek során emésztőszervi megbetegedést azonosítottak, amelyet élősködők okozhatnak. A betegség pontos okát egyelőre nem ismerik.

A vadászturizmusra is hatással van a helyzet, mivel az önkorlátozás jelentős bevételkiesést jelent. Békés vármegyébe jellemzően osztrák, német és szlovák vadászok utaznak őzbakra vadászni.

Az őz mintegy 70 éve kezdett el terjedni a térségben, és különleges jelenség lenne, ha a természet most „visszaszabályozná magát”.