Az MVM kutatása a lakossági gázfogyasztási szokások megértésére irányul

Az MVM egy átfogó kutatást indított a lakossági gázfogyasztási szokások feltérképezésére, amelynek célja a fogyasztói szokások alaposabb megismerése, nem pedig a gázárak közvetlen csökkentése.

Az MVM egy kutatást indított, amelynek célja a lakossági gázfogyasztási szokások megértése, és nem a gázárak csökkentése, ahogy azt korábban tévesen kommunikálták az ügyfeleknek küldött e-mailekben. A kutatás során az MVM arra kíváncsi, hogy a visszaeső gázfogyasztás átmeneti-e vagy tartós változás, és hogy a háztartások beférnek-e a rezsicsökkentett gázmennyiség korlátjába.

A lakossági gázfogyasztás az elmúlt években jelentősen csökkent, ami költséges a tárolás szempontjából az MVM számára. Az MVM 2023-ban jelentős költségvetési támogatást kapott az államtól, ami terhet jelent az államháztartásra.

Az EU 2026-tól rászorultsági alapú támogatást ír elő, ami befolyásolhatja a magyar gázárpolitikát. Amennyiben Magyarország nem alkalmazkodik ezekhez a szabályokhoz, 2027-től eleshet az uniós támogatásoktól.

Az MVM október elején szerződéskiegészítést kötött az orosz Gazprommal, ami hosszú távon biztosíthatja az alacsonyabb árú gázellátást, bár az EU igyekszik csökkenteni a függést az orosz energiahordozóktól.

Az MVM célja tehát a fogyasztási szokások megismerése és a költségek csökkentése, nem pedig a gázárak közvetlen csökkentése. Az EU-s irányelvek és a lakossági fogyasztás csökkenése befolyásolhatja a jövőbeli gázárpolitikát.