Vitézy Dávid: Miért nem nyilvánosak a MÁV szeptemberi adatai?

Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom vezetője, felhívta a figyelmet arra, hogy a MÁV szeptemberi menetrendszerűségi adatai még mindig nem nyilvánosak, ami szerinte a vasúttársaság pontosságának történelmi mélypontja miatt lehet.

Vitézy Dávid közösségi oldalán emlékeztetett arra, hogy a MÁV szeptemberi menetrendszerűségi adatai még mindig nem kerültek nyilvánosságra, annak ellenére, hogy a korábbi hónapok adatai általában 7-10 napon belül elérhetőek voltak.

A nyári hónapokban a MÁV pontossága történelmi mélypontra zuhant, különösen júliusban és augusztusban, amikor az InterCity vonatok mindössze 32,8%-a érkezett pontosan. Vitézy szerint Lázár János közbeléphetett, mert a valósággal való szembesülés kellemetlen lett volna.

Október közepén Hegyi Zsolt, az új MÁV-vezér, az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy "módszertant pontosítanak" a késési statisztikákban. Vitézy szerint ez azt jelenti, hogy az új módszertan és a késleltetett adatok célja, hogy mire megjelennek, már ne legyen hírértékük.

A múlt év augusztusában a pontosan érkező vonatok aránya még 45% körül volt, és 2022-ig sosem esett 50% alá. Vitézy és Lázár János között korábban is voltak konfliktusok, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

A MÁV vezérigazgatója október elején nyilatkozott a késések kapcsán, és terveket említett a helyzet javítására.

Vitézy Dávid kifogásolta, hogy a MÁV nem rendel mozdonyokat és nem írja ki újra a visszahívott járműbeszerzéseket sem, ami szerinte hozzájárulhat a problémák elmélyüléséhez.