Eredménytelenül zárult a Bige Holding szolnoki gyárának ügye

Csaknem hat év után eredménytelenül zárult a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. szolnoki gyára ügyében indított eljárás. A hatósági vizsgálatok nem találtak bizonyítékot a vádakra.

A Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. szolnoki gyára ellen 2018 november 13-14-én indult eljárás, amikor a rendőrség és a katasztrófavédelem 350 fővel megszállta a gyárat. Az akció hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanújával kezdődött.

Az elmúlt hat év során a hatóságok 13 rendőri és 26 katasztrófavédelmi alkalommal szálltak ki a gyár területére. Minden aktív dolgozót és nyugdíjast kihallgattak, öt dolgozót pedig meggyanúsítottak veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével és környezetkárosítással.

A gyár több hónapig állt, és csak bírósági döntés nyomán indulhatott újra, mivel a hatósági leállítás nem volt jogszerű. A Bige Holding Kft. közleménye szerint semmilyen bűncselekményt, illetve környezetvédelmi vagy hulladékgazdálkodási jogsértést nem követtek el.

A cég hangsúlyozta, hogy az elmúlt 26 évben egyetlen környezetvédelmi bírságot sem kaptak, és mindig betartották a szabályokat. A vállalat szerint az eljárás során tapasztalt zaklatások és bántalmazások után az alkalmazottak ellen megszűnt az eljárás.