Orbán Viktor látogatása tüntetéseket váltott ki Grúziában

Orbán Viktor magyar miniszterelnök érkezése Grúziába komoly felháborodást váltott ki, mivel az oroszbarát kormánypárt meghívására érkezett a vitatott választások után.

Orbán Viktor érkezésekor Tbilisziben, a Marriott Hotel előtt, ahol az ellenzéki vezetők és diplomaták találkoztak, tüntetők füttyszóval és hurrogással fogadták. A szálloda a Rusztaveli sugárúton található, ahol az ellenzéki tüntetés is zajlott.

A magyar miniszterelnök látogatása mindössze két nappal a parlamenti választások után történt, amelyek eredményei vitatottak. Orbán Viktor már akkor gratulált az oroszbarát kormányzópártnak, amikor még csak 70 százalékos volt a voksok feldolgozottsága. Azóta kiderült, hogy az eredmény nem végleges, és tömeges csalásról beszélnek egyesek.

Grúzia elnöke, Szalome Zorubasvili, bejelentette, hogy nem fogadja el a választási eredményeket, és felszólította az állampolgárokat, hogy vonuljanak az utcára. Az elnök helyi idő szerint hétfő este a Rusztaveli sugárútra hívta az embereket tüntetni.

Az Európai Unió hivatalosan nem ismerte el a grúziai választások eredményét. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy Orbán Viktor nem az Európai Uniót képviseli, mivel az EU soros elnökének nincs hatásköre külpolitikai kérdésekben.

A grúz kormánypárt a kampányban azt ígérte, hogy a győzelmük után be fogják tiltani a legnagyobb ellenzéki pártokat. Irakli Kobakhidze miniszterelnök visszautasította a szavazathamisításra vonatkozó vádakat.