Irán és Izrael közötti feszültség újabb fejezete

Izrael szombatra virradóra légitámadást hajtott végre Irán ellen, amely újabb feszültséget szított a Közel-Keleten. Az eseményekre Irán és a nemzetközi közösség is reagált.

Izrael szombat hajnalban több hullámban hajtott végre légicsapásokat iráni katonai célpontok ellen, beleértve rakétagyárakat és más létesítményeket Teherán közelében és Irán nyugati részén. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a támadások sikeresek voltak, míg Irán korlátozott károkról számolt be.

Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vezetője hangsúlyozta, hogy a támadást sem kisebbíteni, sem eltúlozni nem szabad, és az iráni illetékesek feladata meghatározni a megfelelő válaszlépéseket. Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Eszmáil Bahái, kijelentette, hogy Irán minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni a válaszadásra, amely az izraeli támadás természetétől függ.

Irán kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn összeül, hogy megvitassák az izraeli csapásokat. Irak tiltakozó levelet küldött az ENSZ-nek, mivel Izrael az iraki légteret használta a támadások során, ezzel megsértve Irak szuverenitását.

A nemzetközi közösség részéről Joe Biden amerikai elnök az eszkaláció leállítására szólított fel, mivel félő, hogy a konfliktus totális háborúba sodorhatja a régiót.

A támadások előzménye, hogy Irán október elsején több mint 180 rakétát lőtt ki izraeli katonai célpontokra, válaszul az izraeli hadsereg korábbi támadásaira, amelyek során meghalt Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője.