Grúziai választások: Vádak, reakciók és nemzetközi figyelem

A grúziai választások eredményei körüli vádak és politikai feszültségek nemzetközi figyelmet kaptak, különösen Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatása miatt.

A grúz miniszterelnök, Irakli Kobakhidze visszautasította a választási csalás vádjait, miközben az EBESZ megfigyelői szerint jogsértések történtek, amelyek befolyásolhatták a választás végeredményét. Az ellenzék és az elnök, Szalome Zorubasvili, szintén csalást emlegetnek, és nem fogadták el az eredményeket.

A Grúz Álom párt nyerte a választásokat, de az ellenzék szerint a választásokat meghamisították, és az oroszbarát párt jogtalan előnyhöz jutott. Az ellenzéki politikusok, mint Nika Gvaramia és Tina Bokucsava, alkotmányos puccsról beszélnek, és az eredmények elutasítását hangoztatják.

Az Európai Unió és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, a választási rendellenességek kivizsgálását követelte. Ezzel szemben Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter gratuláltak a Grúz Álom győzelméhez, ami további vitákat váltott ki.

Grúzia elnöke, Szalome Zorubasvili, tüntetést hirdetett a választási eredmények ellen, és az ország orosz befolyás alá kerülésétől tart. Az ellenzék szerint az ország egy orosz különleges művelet áldozatává vált.

Orbán Viktor látogatása Grúziában politikai feszültséget okozott, mivel az EU soros elnökeként nem képviselte az EU-t. A magyar miniszterelnök látogatása a választások után két nappal történt, amikor az ellenzék tüntetéseket szervezett Tbilisziben.