Új traffipaxok Budapesten: 26 kamera figyeli a forgalmat

A Fővárosi Önkormányzat 26 új sebességmérő készüléket telepített Budapesten, amelyek 47 sáv forgalmát figyelik, hogy növeljék a közlekedés biztonságát.

Szerdától élesben működnek a Fővárosi Önkormányzat által felszerelt 26 sebességmérő készülék, amelyek 47 sáv forgalmát képesek megfigyelni. A tesztüzem alatt, október 7-13 között, több mint 38 ezer gyorshajtást rögzítettek, bár büntetéseket még nem osztottak ki ebben az időszakban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) közösen dolgozott a helyszínek kiválasztásán, és a sebességmérőket a VÉDA-rendszerbe integrálták. A traffipaxok radaros elven működnek, és 24 órás, folyamatos mérésre alkalmasak, minden napszakban jó minőségű felvételeket készítenek.

A főpolgármester, Karácsony Gergely korábban 45 traffipax telepítését ígérte, de végül 26 került telepítésre. A kamerák az Árpád hídon és más fontos helyszíneken vannak elhelyezve, mint például a Szentendrei úton, a Rákóczi hídnál, a Petőfi hídnál, és a Váci úton.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy bár a kamerák kihelyezése nem önkormányzati feladat, fontos lépés a város közlekedésbiztonságának növelése érdekében. Célja, hogy senki ne haljon meg közúti balesetben Budapesten, ezért a sebességmérő rendszer mellett más intézkedéseket is bevezetnek, mint például zebramegújítási programokat és védett kerékpársávok létesítését.

A rendőrség közleménye szerint a gyorshajtás az egyik vezető baleseti ok, és minél nagyobb a sebesség ütközéskor, annál súlyosabb a sérülés. Ennek ellenére sokan csak ott tartják be a sebességhatárt, ahol tudják, hogy traffipax működik.

A fix telepítésű kamerák mellett állványról, valamint „rendőri jelleggel ellátott és civil külsejű gépkocsiból” is mérik a sebességet. A kerületi önkormányzatokkal együttműködve Budapest számos pontján működnek úgynevezett traffiboxok is.

A kamerák helyszínei a következők: Árpád híd, Népfürdő utcai lehajtó (mindkét irány), a III. kerületi Szentendrei úton a Raktár utcánál, valamint a Monostori útnál (mindkét irány), a Rákóczi híd budai, illetve pesti hídfőjénél, a Petőfi híd budai lehajtójánál, a Bécsi úton a Zay utcánál (mindkét irány), a Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcánál, az Üllői úton a Vágóhíd utcánál, valamint a Határ útnál, a XI., Bocskai úton a Tass vezér utcánál, a 6-os főút fővárosi szakaszán a Növény utcánál, a Duna utcánál (Savoya Park), a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton a KÖKI-terminálnál (mindkét irányban), a XI., Budaörsi úton a Rupphegyi útnál, a XI., Balatoni úton a Péterhegyi lejtőnél, és a XIII., Váci úton a Lőportár utcánál.

A cél nem a büntetés, hanem a szabályok betartatása, hogy mindenki biztonságban hazaérjen.