Időközi választás Tolna vármegye 2. választókerületében: Új képviselőt választanak 26 év után

Potápi Árpád János halála miatt időközi választást tartanak Tolna vármegye 2. választókerületében, amely Dombóvárt, Bonyhádot és 56 kisebb települést foglal magába. A választás tervezett időpontja 2025. január 12., vasárnap, és ez lesz az első alkalom 26 év után, hogy új képviselőt választanak a kerületben.

A választókerület választási bizottsága javasolta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB), hogy az időközi választást 2025. január 12-én, vasárnapra tűzzék ki. Ha az NVB elfogadja a javaslatot, akkor a hivatalos kampányidőszak november 23-án kezdődhet. A jelölteknek legkorábban ekkor lehetőségük lesz felvenni az ajánlóíveket, és 500 érvényes aláírást kell összegyűjteniük. Az ajánlásokat legkésőbb december 6-án kell leadni a helyi választási bizottságnak.

Potápi Árpád János 26 éven keresztül képviselte a választókerületet, és a 2022-es választáson is sikeresen nyert, a szavazatok 62,44%-ával. Az ellenzéki jelölt, Szabó Loránd 27%-ot, míg Tobak Gábor 7,54%-ot kapott. Ez alapján a dombóvári választókerület nehéz terep lehet az ellenzék számára.

A Tisza Párt indulása még kérdéses. Magyar Péter, a párt vezetője szerint több szempontot mérlegelnek, mielőtt döntést hoznának. A Telex-nek nyilatkozva elmondták, hogy még nem döntöttek az indulásról.

A választókerületben 60 ezer választópolgár él, többségük kistelepüléseken, ahol a kormánypártok támogatottsága nagyobb. A legnagyobb település Dombóvár, ahol a Fidesz 47,99%-ot kapott az EP-választáson, a Tisza Párt 27,76%-ot. A második legnagyobb település Bonyhád, ahol a Fidesz 51%-ot szerzett, a Tisza Párt pedig 26,8%-ot.

Kiszelly Zoltán, a Századvég igazgatója szerint a Tisza Pártnak indulnia kellene az időközi választáson, hogy tesztelje erejét és mozgósító képességét, még akkor is, ha a körzet megnyerhetetlennek tűnik. Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője viszont úgy véli, hogy a Tisza Pártnak nem szabadna indulnia, mert túl nagy a kockázat, és a vereség jelentős különbséggel történhet.

A Fidesz esélyes a választáson, de kérdés, van-e új, helyi jelöltjük. A Mi Hazánk és a baloldali pártok is részt vehetnek a választáson, de még nem döntöttek a jelöltjeikről.

Magyar Péter személyesen nem fog indulni a választáson, hiába röppentek fel ezzel kapcsolatos hírek.