Izrael új lézerfegyvere: a Fénypajzs hadrendbe állítása közeleg

Izrael új lézeres védelmi rendszere, az Iron Beam, más néven Fénypajzs, várhatóan egy éven belül hadrendbe állhat, jelentős előrelépést hozva az ország légvédelmében.

Izrael védelmi minisztériuma bejelentette, hogy 2 milliárd sékel (körülbelül 200 milliárd forint) értékű szerződést kötött a Rafael és az Elbit Systems gyártókkal a Fénypajzs nevű lézerfegyver fejlesztésére és hadrendbe állítására. A rendszer célja a kisebb lövedékek elfogása és megsemmisítése, kiegészítve a már meglévő védelmi rendszereket, mint például a rakétákat használó Vaskupola.

A lézeres légvédelem jelentős költségmegtakarítást jelent, mivel lövésenként mindössze két dollár értékű elektromos energiát használ fel, szemben a Vaskupola rendszer rakétáinak több tízezer dolláros költségével. A Fénypajzsot már többször tesztelték, és képes volt elfogni rakétákat, drónokat és más rövid hatótávolságú légieszközöket.

A védelmi minisztérium célja az izraeli ipar erősítése és a külföldi forrásoktól való függés csökkentése, amit Éjal Zamír, a minisztérium főigazgatója is hangsúlyozott. A lézerrendszerek gyártásának bővítésére vonatkozó utasítást Zamír adta ki, ami várhatóan felgyorsítja az Iron Beam hadrendbe állítását és széles körű alkalmazását.

A Rafael gyár honlapja szerint a fejlesztés alatt álló lézerágyú nagy hatékonysággal hárítja el a fenyegetéseket több kilométeres távolságból. Több ország, köztük az Egyesült Államok is teszteli a lézeres elfogórendszereket, de egyik sem éri el az izraeli rendszer teljesítményét.