Francia cég szállít nukleáris fűtőelemet a Paksi Atomerőműbe 2027-től

A francia Framatome és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megállapodást kötött arról, hogy 2027-től a Framatome üzemanyagot szállít a Paksi Atomerőműbe, diverzifikációs céllal.

A szerződés az Energiaügyi Minisztérium és a Framatome között 2023 szeptemberében aláírt szándéknyilatkozaton alapul, amely a magyarországi VVER-típusú reaktorok nukleáris üzemanyaggal való hosszú távú ellátását biztosítja. Ez a lépés fontos Magyarország ellátásbiztonsága szempontjából, mivel a cél az, hogy ne csak az orosz Roszatom leánycége által gyártott fűtőelemeket használják.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy bár 2027 távolinak tűnhet, az elmúlt években jelentős stratégiai készletet halmoztak fel az üzemanyagból a Paksi Atomerőműben. Bernard Fontana, a Framatome vezérigazgatója szerint a megállapodás lehetővé teszi a Paksi Atomerőmű hosszú távú, megbízható ellátását, és örömét fejezte ki, hogy részt vehetnek a fűtőanyag-ellátás diverzifikálásában. Magyarország számíthat a Framatome-ra.

A szerződést Bernard Fontana, Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója és Tóth Pál, az atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese írta alá Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelenlétében. Az EU-ban jelenleg tizenkilenc VVER-típusú reaktor üzemel, köztük Magyarországon is, ami alátámasztja a diverzifikáció fontosságát.

A régióban több ország, például Szlovákia, már korábban is hasonló diverzifikációs megállapodásokat kötött, így a Paksi Atomerőművel kapcsolatos megállapodás is ebbe a sorba illeszkedik.

A cél az, hogy további 20 évvel hosszabbítsák meg az erőmű élettartamát. Az Európai Unióban tizenkilenc VVER-típusú reaktor üzemel, köztük négy 1000 megawatt (MW) villamos teljesítményű VVER reaktor Bulgáriában és a Cseh Köztársaságban, valamint tizenöt 440 MW-os VVER reaktor a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában.