DK Bizottságot Kezdeményez a Katolikus Egyház Szexuális Bűncselekményeinek Kivizsgálására

A Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési bizottság felállítását javasolja a katolikus egyházon belüli szexuális bűncselekmények kivizsgálására, mivel szerintük jelenleg nincs független, civil szakértőket foglalkoztató testület erre a célra.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese vasárnapi online sajtótájékoztatóján jelentette be a kezdeményezést. A javasolt bizottság 10 tagját a katolikus egyház, míg 10 civil tagját az Országgyűlésben és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező pártok delegálnák.

Vadai hangsúlyozta, hogy a vizsgálat kiegyensúlyozott, alapos és átfogó lenne, és segítene a Magyar Katolikus Egyházon belüli szembenézésben. Reméli, hogy valamennyi országgyűlési képviselő, köztük Semjén Zsolt is támogatni fogja a javaslatot.

A DK szerint az elmúlt években a katolikus egyházi vezetők döntésén múlott, hogy a gyermekbántalmazási ügyeket eltussolták vagy kivizsgálták, miközben az Orbán-kormány sem tett semmit az ügyek kivizsgálására.

A közelmúltban több szexuális visszaélésről szóló hír került napvilágra, például a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye két papja ellen indított vizsgálat, valamint Bese Gergő volt dunavecsei plébános ügye, aki melegpartikon vett részt, és emiatt felfüggesztették.

A DK határozati javaslatot nyújt be erről az Országgyűlésnek, és Vadai reméli, hogy minden párt támogatja majd.