Tiborcz István és a BDPST-birodalom adókedvezményei

Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje, és a BDPST-birodalom az elmúlt években jelentős adókedvezményeket használt ki, amelyeket egy 2017-es törvénymódosítás tett lehetővé.

Tiborcz István és a BDPST-birodalom az elmúlt öt évben körülbelül 30 milliárd forintnyi adókedvezményt realizáltak, amelyet egy 2017-től hatályos törvénymódosítás tett lehetővé. Ez a módosítás adóparadicsomi állapotokat teremtett, lehetővé téve a nyereség utáni adózás elkerülését a műemlék épületek és helyi védelem alatt álló ingatlanok felújításával.

A BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., amelynek kreatív igazgatója Orbán Ráhel, a kormányfő lánya, 2019 és 2023 között 48,4 milliárd forint nyereséget termelt. Ebből 5,5 milliárd forint osztalékot vettek ki, miközben nem fizettek társasági adót. A cégcsoport 16 vállalkozásából mindössze egy fizetett elenyésző összeget, a Geraldton Invest Zrt., amely 2022-ben 25 milliárdos nyereség után 44 millió forint adót fizetett.

A NAV adatai szerint 2018-2022 között összesen 36,8 milliárd forint kedvezmény mozgott a cégek között, ami alapján Tiborczék az első számú felhasználók voltak. A kedvezmény kihasználásához megfelelő ingatlanportfólió és finanszírozási képesség szükséges, amit Tiborczék rendelkezésére állt, hiszen a kormány bankja, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. bőven adott kölcsönt.

A 24.hu szerint a BDPST-birodalom hét műemlék épület és a köréjük szerveződő cégháló történéseit nézte át az elmúlt évek pénzügyi beszámolói alapján. Ez alapján számolták ki, hogy az erős állami hátszél, a tízmilliárdos közpénzes finanszírozás és az adóoptimalizálás révén eddig mintegy 30 milliárd forint adókedvezményt tudtak realizálni.

Tiborcz István először 2019-ben került fel a 100 leggazdagabb magyar listájára, és 2023-ban a Forbes 50 leggazdagabbja közé, vagyonának jelentős részét a műemlékekből és hotelekből álló ingatlanportfólió adja. Az adókedvezmények kihasználása etikai kérdéseket vet fel, és rávilágít arra, hogy a törvényhozás hogyan befolyásolhatja a vállalkozások adózási gyakorlatát.

Magyar Péter, a Tisza vezére, a Facebookon reagált a cikkre, kijelentve, hogy "az Orbán-klán tagjainak nem kell Panamáig repülniük egy jó kis adóparadicsomért, egy éjszaka alatt megteremti nekik itthon a miniszterelnök, aki ugye pénz- és nőügyekkel nem foglalkozik," és hozzátette, hogy "Al Capone hozzájuk képest egy kezdő óvodás volt."