A legújabb nemzeti konzultáció kérdései és témái

A magyar kormány elindította a legújabb nemzeti konzultációt, amely 11 kérdést tartalmaz, és célja a gazdaság erősítése, valamint a családok és a kisvállalkozások támogatása. A konzultáció címe: "Magyarország meg tudja csinálni!"

A Magyar Nemzet megszerezte a tizenegyedik nemzeti konzultáció kérdéseit, amelyek a következő főbb témákat érintik:

Gazdasági semlegesség

A kérdés szerint Brüsszel kereskedelmi háborút indított a keleti országok, elsősorban Kína és Oroszország ellen. A kormány szerint Magyarországnak gazdaságilag semlegesnek kell maradnia, és nem szabad csatlakoznia a háborúhoz.

Új gazdaságpolitika

Brüsszel azt javasolja, hogy Magyarország kövesse az EU-t az új gazdaságpolitika kialakításában, míg a kormány szerint csak a hasznos és észszerű dolgokat kell átvenni, és Magyarországnak a saját útját kell járnia.

Kis- és középvállalkozások támogatása

A konzultáció kérdései között szerepel a kkv-k támogatása, mivel a multinacionális cégek extraprofitra törekednek és kiszorítanák a helyi vállalkozásokat. A kormány szerint tőkejuttatásra van szükség a kkv-k számára.

Multicégek rendszabályozása

A kormány szerint Magyarországnak joga van megvédeni az állampolgárait az erejükkel visszaélő multinacionális cégekkel szemben, míg Brüsszel ellenzi a kormány fellépését.

Béremelési program

A kormány új megállapodást javasol a béremelési programról, amely a gazdasági növekedésen alapulna, míg mások szerint a vállalatoknak saját maguknak kell dönteniük a bérekről. A cél, hogy a bérek 2025-re elérjék a négyszázezer forintos átlagot.

Munkáshitel fiataloknak

A kormány szerint szükség van a fiataloknak szóló munkáshitelre, míg mások szerint a Diákhitel elegendő. A munkáshitel nulla kamatozású lenne, segítve a fiatalok életkezdését.

Lakhatás támogatása

A kormány adókedvezményt javasol a cégek számára, ha hozzájárulnak az alkalmazottaik lakbéréhez, és a SZÉP-kártya lakásfelújításra is felhasználható lenne.

Fiatalok lakhatásának támogatása

A kormány támogatná új kollégiumok építését és kedvezményes lakáshitelt biztosítana a fiatalok számára, míg mások szerint a CSOK Plusz elegendő.

Tizenharmadik havi nyugdíj

Brüsszel a tizenharmadik havi nyugdíj megszüntetését követeli, míg a kormány annak állandósítását javasolja.

Családi adókedvezmény

A kormány a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázását javasolja, míg Brüsszel a migráció támogatását látja megoldásnak a népesedési válságra.

A migrációs büntetés elutasítása

A kormány szerint felháborító a Magyarországra kiszabott napi egymillió eurós büntetés, és joguk van kimaradni a bevándorlók befogadásából és elosztásából.

A konzultáció kérdéseit már elkezdték kézbesíteni, és a visszaküldési határidő december 20.