Lakásárak alakulása Magyarországon: 2024 második negyedéves adatok

Az MNB legfrissebb lakásárindexe szerint a 2024 második negyedévében a lakásárak növekedési üteme Budapesten gyorsult, míg a vidéki városokban és községekben mérséklődött.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint Budapesten a lakásárak 3,9%-kal nőttek a második negyedévben, míg a vidéki városokban 0,4%-kal, a községekben pedig 2,8%-kal csökkentek. Éves összevetésben a fővárosban 9,3%-kal, a vidéki városokban 8,7%-kal, a községekben pedig 9,1%-kal emelkedtek az árak az előző év azonos időszakához képest.

Országos átlagban a lakásárak 0,2%-kal nőttek a második negyedévben, míg éves szinten 9,3%-kal emelkedtek. Az MNB és a KSH lakásár-dinamikája az elmúlt két negyedévet tekintve hasonló, az MNB 6,0%-ról 0,2%-ra, a KSH pedig 7,5%-ról 0,0%-ra lassult.

Regionális különbségek

A régiók közötti különbségek is jelentősek. A Dél-Dunántúlon 2,2%-kal, a Közép-Dunántúlon 1,8%-kal, a Dél-Alföldön pedig 1,2%-kal emelkedtek a lakásárak negyedéves alapon. Ezzel szemben a Nyugat-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Közép-Magyarországon enyhén, 0,8–0,9%-kal csökkentek az árak, míg az Észak-Alföldön 4,2%-os csökkenés volt tapasztalható. Éves összevetésben az Észak-Alföldön 9,4%-os, a Dél-Alföldön pedig 13,1%-os növekedés volt megfigyelhető. Az osztrák határnál nem emelkedtek a lakásárak, az Alföldön viszont jelentős növekedés volt.

Balatoni ingatlanok

A balatoni ingatlanok árai emelkedtek, ami a régió népszerűségének és a turizmus fellendülésének köszönhető.

Jövőbeli kilátások

Az Ingatlan.com elemzése szerint a lakásárak emelkedése már most is gyorsul, és jövőre még ennél is nagyobb, legalább 10–15%-os drágulás várható. Az állampapírokból és nyugdíj-megtakarításokból származó pénzeső főleg a budapesti és nagyobb városok ingatlanpiacát érinti majd.