A gáztűzhelyek egészségügyi kockázatai: évente 40 ezer korai haláleset Európában

Egy új tanulmány szerint a gáztűzhelyek használata évente közel 40 000 korai halálesethez vezet Európában és az Egyesült Királyságban, valamint több százezer gyermekkori asztmás esethez is kapcsolódik. A kutatás rávilágít a beltéri gázfőzés egészségügyi kockázataira és a probléma súlyosságára.

A spanyolországi I. Jakab Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a gáztűzhelyek által kibocsátott nitrogén-dioxid és más káros anyagok szív- és tüdőbetegségeket okozhatnak, amelyek átlagosan két évvel rövidítik meg az emberek életét. A kutatók évente 36 031 idő előtti halálesetet tulajdonítottak a gáztűzhelyeknek az EU-ban, és további 3928-at az Egyesült Királyságban.

Az EU-ban minden harmadik háztartás, az Egyesült Királyságban a háztartások 54%-a, Olaszországban, Hollandiában, Romániában és Magyarországon pedig több mint 60%-a használ gáztűzhelyet. Az ilyen gáztűzhelyek szív- és érrendszeri, illetve tüdőbetegséget okozó káros anyagokat bocsátanak ki magukból.

A kutatást az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány finanszírozta, és az Európai Közegészségügyi Szövetség sürgeti a gáztűzhelyek fokozatos kivezetését. Az EU ebben a hónapban szigorította a kültéri levegő minőségére vonatkozó szabályokat, de a beltéri levegő minőségére vonatkozóan még nincsenek normák.

A kutatók javasolják a helyiségek megfelelő szellőztetését és az elektromos alternatívákra való áttérést, hogy csökkentsék a gáztűzhelyek használatával járó kockázatokat. Az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja a gáztűzhelyekre vonatkozó tervezési szabványokat, ami szigorúbb kibocsátási és energiahatékonysági határértékek megállapítását vonhatja maga után.

A kutatás a kültéri nitrogén-dioxid-szennyezéssel kapcsolatos tanulmányokból származó betegségek kockázati arányait alkalmazta a halálozások megállapításához. Az eredmények összhangban állnak egy májusi amerikai kutatással, ami szerint a gáz- és propántűzhelyek évente 19 000 felnőtt halálát okozzák.

Steffen Loft, a Koppenhágai Egyetem légszennyezéssel foglalkozó szakértője vitatja, hogy a kültéri nitrogén-dioxiddal kapcsolatos adatok mennyire feleltethetők meg a beltéri, gázzal történő főzésből származó eredményeknek. 1978-ban fedezték fel először, hogy a nitrogéndioxid-szennyezés sokszoros a gázüzemű konyhákban az elektromos tűzhelyekhez képest.

A kutatók szerint a probléma mértéke sokkal súlyosabb, mint korábban gondolták, és a lakosságot nem tájékoztatják erről kellőképpen.

„A közegészségügy szempontjából a gáztűzhelyek mérgezőek” – mondta Juana Maria Delgado-Saborit, majd hozzátette, a korai halálozások problémája „sokkal súlyosabb, mint gondoltuk”.