Nagy István és Magyar Péter konfliktusa a magyar vidék jövőjéről

Nagy István agrárminiszter és Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke között éles vita alakult ki a magyar vidék jövőjéről és a mezőgazdasági támogatások átcsoportosításáról.

A vita Magyar Péter kijelentésével kezdődött, miszerint az uniós támogatásokat el kellene vonni a gabonatermeléstől, és inkább az organikus mezőgazdaságot kellene támogatni. Nagy István erre reagálva a magyar vidék elárulásával vádolta Magyart, és hangsúlyozta a kormány vidékfejlesztési eredményeit.

Magyar Péter közleményében bírálta a kormányt, mondván, hogy annak politikája miatt kiürül a magyar vidék, és hanyatlik a kertészeti és zöldségtermesztési ágazat. Emellett az Orbán-kormány oligarcháinak előnyhöz juttatását és az élelmiszer inflációt is kritizálta, valamint a gazdák támogatásának hiányát emelte ki.

Nagy István hétfő hajnali Facebook-bejegyzésében válaszolt Magyar Péter állításaira. Kiemelte, hogy a családi gazdaságok és kistermelők száma növekedett, az állattartó telepek és élelmiszeripari üzemek újjáépültek, és az uniós források maximális kihasználásával jelentős vidékfejlesztési forrásokat biztosítottak. Az agrárexport növekedését és a fiatal gazdák támogatását is hangsúlyozta.

Nagy István szerint Magyar Péter hazugságokkal uszít a magyar vidék ellen, és részletesen reagált a kijelentésekre. Hangsúlyozta, hogy a családi gazdaságok száma nőtt, és a magyar állattartás nem tűnt el. A magyar agrárexport értéke jelentősen nőtt az elmúlt években, és a kormány agrárérdemeit is kiemelte.

Péter, az a különbség kettőnk között, hogy a tököt én termesztem, te meg csak faragod és vakarod – zárta sorait Nagy István, utalva a köztük lévő különbségekre.

A konfliktus továbbra is fennáll, és mindkét fél eltérő nézőpontot képvisel a magyar mezőgazdaság jövőjéről és a vidék fejlesztéséről.