Felháborodást keltett a védőnők kismamáknak szóló tanácsa

A védőnők által kismamáknak osztogatott tájékoztató füzetben szereplő tanács, miszerint a szülni induló nők gondoskodjanak a férjükről, felháborodást váltott ki a közösségi médiában.

A védőnők által kismamáknak szóló kiadványban az szerepel, hogy a nők a kórházba vonulás előtt gondoskodjanak férjük ellátásáról, főzzenek több napi ételt, és vasalják ki az ingeiket. Halász Noémi, a Momentum szegedi képviselője, a Facebookon fejezte ki felháborodását, mondván, hogy ez a tanács 2024-ben már nem helyénvaló.

Halász szerint a mai világban, amikor a nők is dolgoznak, mindenkitől elvárható, hogy képes legyen önellátásra és részt vegyen a házimunkában. Saját példát hozott fel, amikor gyerekkorában az édesanyjának műtétje volt, és nem készített elő ételt vagy vasalt a férjének, mert már akkor is lehetett menüt rendelni vagy boltba menni.

A közösségi médiában több férfi is egyetértett Halásszal, kiemelve, hogy ma már számos lehetőség van az étkezés megoldására, például konzervek, zacsis levesporok, éttermek és házhoz szállítás. Halász hangsúlyozta, hogy az anyaság nagy változásokat hoz, és ilyenkor a család felelőssége, hogy mindenben segítse az újdonsült anyukát.

A kiadványban szereplő mondatot nemcsak nők, hanem férfiak is rosszallóan kommentálták. A tájékoztató füzet további sztereotípiákat is tartalmaz, például a tejfakasztó buli magyarázatát, amit az Apa magyaráz el. A füzet azt is sugallja, hogy a férfiak gyerekszerepben vannak, ezért kell róluk gondoskodni.

"Aki akar főzzön persze a férjének, semmi közöm hozzá, na de az, hogy ezt egy kötelezően kiadott prospektusban komolyan leírják 2024-ben, hát az nonszensz." – fogalmazott Halász Noémi.