Grúziai választások: Győzelem, viták és nemzetközi reakciók

A grúziai parlamenti választásokon a kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt a szavazatok több mint 54%-át szerezte meg, de az ellenzék és nemzetközi megfigyelők súlyos visszaélésekről számoltak be.

A grúziai választások hivatalos eredményei szerint a Georgiai Álom – Demokratikus Georgia párt a szavazatok több mint 54%-át szerezte meg, a szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján. Az ellenzéki pártok azonban nem ismerik el az eredményeket, és az egyik ellenzéki vezető alkotmányos puccsnak nevezte azokat.

Bidzina Ivanisvili, a kormánypárt alapítója, aki az ukrajnai háborúból való kimaradás mellett kampányolt, jelentős sikert aratott, mivel pártja 2012 óta a legjobb eredményét érte el.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és más nemzetközi megfigyelők súlyos választási visszaélésekről számoltak be, beleértve a szavazók megfélemlítését, szavazatvásárlást és többszörös szavazatleadást. Az EBESZ megfigyelői szerint ezek az események alááshatják a demokratikus politikai folyamatot és az európai integrációt Grúziában.

Szalome Zorubasvili grúz elnök nem fogadja el a választási eredményeket, és tüntetésre hívta az embereket, mondván, hogy a kormánypárt csalással nyerte meg a választásokat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, felszólította a grúz hatóságokat, hogy vizsgálják ki a választási szabálytalanságokat. Eközben Orbán Viktor miniszterelnök Grúziába látogat, és már gratulált a kormánypártnak, ami további vitákat gerjesztett.