Budapest-Pozsony-Bécs együttműködés az olimpia kapcsán

Karácsony Gergely főpolgármester javasolta, hogy Budapest, Pozsony és Bécs működjön együtt a 2036-os, 2040-es vagy 2044-es olimpia megrendezése érdekében, hangsúlyozva a fenntarthatóság fontosságát.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az ATV Híradónak nyilatkozott a Budapestre tervezett olimpia kapcsán. Kiemelte, hogy a főváros érdeke a fenntarthatóság, és hogy ne hozzanak létre új sportlétesítményeket. A szlovák kezdeményezést, amely konzultációkat indít Magyarországgal egy sportinfrastruktúra-hálózat létrehozásáról, kiváló ötletnek tartja.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) javasolta, hogy a Fővárosi Önkormányzattal közösen vegyenek részt a tájékozódási folyamatban, amelyből kiderülhet, milyen feltételek mellett lehet olimpiát rendezni Budapesten. Gyulay Zsolt, a MOB elnöke szerint a diskurzus megkezdéséhez szükséges a fővárosi önkormányzat beleegyezése.

Karácsony már 2019-ben felvetette a Budapest-Pozsony-Bécs együttműködést az olimpia kapcsán, és javasolta, hogy az együttműködést akár Ausztriára vagy Horvátországra is ki lehetne terjeszteni, mivel Magyarországon nincsenek bizonyos sportlétesítmények, például tengerpart.

Érdekesség, hogy Karácsony 2019-ben még kritizálta az olimpiai pályázatokat, de most támogatja a közös gondolkodást az olimpiáról. Az Orbán-kormány az elmúlt években a sportberuházások 90%-át megvalósította, amelyek egy olimpiához kellenek.

A budapesti nyári olimpia Orbán Viktor nagy álma, de 2017-ben a Momentum népszavazási kezdeményezése miatt meghátráltak. Az idei párizsi olimpia után azonban a miniszterelnök újra elővette a kérdést, amit Karácsony támogatott.

A Fidesz fővárosi frakciójának vezetője, Szentkirályi Alexandra szerint az olimpia csak álom marad, amíg a főváros költségvetése nem áll talpra. A Fidesz támogatása az állásfoglalás kapcsán nem biztos, ami furcsa lenne, mivel korábban álomgyilkosnak nevezték a Momentumot. A közös gondolkodást nehezíti, hogy a Fidesz és a Tiszáé frakcióvezetői nem vettek részt a közgyűlés előtti egyeztetésen.