Díjmentes garancia a kkv-k beruházási hiteleire

A kormány új programot jelentett be a kis- és középvállalkozások (kkv) beruházási hiteleinek támogatására, amely keretében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az első évben díjmentesen vállal kezességet.

A program célja a hazai kkv-k hitellehetőségeinek bővítése, amelyet Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója jelentett be. Mindezt annak érdekében, hogy 2025-re elérjék a 3-6 százalék közötti gazdasági növekedést, amelyhez elengedhetetlen a kkv szektor fejlesztése.

A Garantiqa az első évben díjmentesen vállal kezességet a Széchenyi kártya beruházási hitelek és egyéb támogatott hitelek mögött, feltéve, hogy a beruházás Budapesten kívül valósul meg. Az üzletrészvásárlás és ingatlanfejlesztés esetén a kedvezmény nem vehető igénybe. A díjelengedés minden mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak jár, ha a beruházás Budapesten kívül valósul meg.

A Garantiqa jelenleg 73 ezer hitelszerződés mögött áll garanciával, 2580 milliárd forintnyi garanciavállalás 3330 milliárd forintnyi hitelt véd. Az állam viszontgaranciával áll a Garantiqa mögött, ami csökkenti a finanszírozás kockázatát.

Magyarországon a GDP 4,4 százalékát kitevő garanciavállalás támogatja a kkv-szektort, ami az európai átlag 1 százalékához képest jelentős. A Garantiqa 2024 elején már bejelentett egy átlagosan 30 százalékos kezességvállalási díjcsökkentést, és 2024-ben 1300 milliárd forintnyi garantált hiteltartománnyal számol.

A program célja a kkv-szektor fejlesztése és a hitelezés fellendítése, amely a kormány gazdaságpolitikai akciótervének része.