Időközi választás Tolna megyében: Dilemma előtt a Tisza Párt

Potápi Árpád János halála miatt időközi választást tartanak Tolna megye 2-es választókerületében, amely politikai kihívást jelenthet a Tisza Párt számára.

A Fidesz-KDNP kétharmados többsége nincs veszélyben a parlamentben, de a Tolna megyei időközi választás politikai jelentőséggel bírhat. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára halála után megüresedett helyet kell betölteni. A választás várhatóan 2024. december 27. és 2025. február 14. között lesz megtartva.

A választókerület hagyományosan fideszes, Potápi 2022-ben 62,44%-kal nyert, ami komoly kihívást jelenthet az ellenzéki pártok számára. A Tisza Párt mérlegeli, hogy induljon-e a választáson, de a döntés nem egyszerű. A párt számára kockázatos lehet egy fideszes fellegvárban indulni, különösen, hogy a helyi szervezeteik (Tisza Szigetek) feloszlottak Dombóváron.

„Úgy gondoljuk, hogy ez az időszak a részvétnyilvánításé. Mi is így teszünk. Együttérzésünket fejezzük ki a hozzátartozók felé. Ennyi, amit a sajnálatos esemény kapcsán egyelőre közölni kívánunk” – válaszolta a Tisza Párt sajtóosztálya.

A Tisza Párt győzelme szimbolikus lenne, mivel egy képviselővel nem tudnának frakciót alakítani, és a Fidesz-KDNP kétharmados többségét sem befolyásolná. Ha a Tisza Párt nem indul, magyarázattal tartoznak azoknak, akik rájuk szavaztak a korábbi választásokon.

A következő hetekben eldőlhet, hogy a Tisza Párt él-e a lehetőséggel, hogy megmérettesse magát a választáson, vagy inkább a 2026-os országgyűlési választásokra koncentrál.