Zsiday Viktor kritikája a magyar gazdaságpolitikáról: A verseny hiánya akadályozza a fejlődést

Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfóliókezelője éles kritikát fogalmazott meg a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban, kiemelve a verseny hiányát mint a legnagyobb problémát, amely az alacsony termelékenységet okozza.

Zsiday Viktor szerint az elmúlt 15 évben a munkaerő termelékenysége Magyarországon csupán évi 1%-kal nőtt, ami rendkívül alacsony ütem. A szakember úgy véli, hogy ennek legfőbb oka a verseny hiánya a gazdaságban.

A közgazdász hat pontban foglalta össze, miért nincs verseny a magyar gazdaságban:

  • A magyar kormányzat gyakran ad-hoc módon avatkozik be a piacba, ami megnehezíti a normális működést.
  • A hazai intézményrendszer függetlensége és gyorsasága megkérdőjelezhető, ami akadályozza a jól működő piacgazdaság kialakulását.
  • Bizonyos szektorokban csak néhány, államközeli szereplő van jelen, ami szinte lehetetlenné teszi az új belépők számára a piacra lépést.
  • A kormányzat egyes szereplőket támogat, másokat büntet, ami a szocializmus logikájához hasonlóan a hatékonyabbaktól elvonja a forrásokat.
  • A gazdasági szereplők számára az EU-s és állami források megszerzése gyakran fontosabb, mint a piaci versenyben való helytállás.
  • A gazdaságpolitika bizonyos elemei a gyengén működő szereplők kisegítésére irányulnak, például a forint leértékelése, ami rövid távon segít, de hosszú távon káros.

Zsiday szerint, ha a fenti tényezőkben nem történik változás, a munkaerő termelékenysége nem fogja meghaladni a múltbeli 1%-os növekedést. Bár rövid távon lehetséges a gazdaság felpörgetése, hosszú távon a jelenlegi struktúrában szinte lehetetlen elérni az áhított 3-6%-os növekedési sávot.

"Amíg a fenti problémákat nem kezeljük, és nem lesz valódi piaci verseny Magyarországon, addig nem hogy Ausztriát, de Lengyelországot sem fogjuk utolérni" – zárja gondolatait Zsiday Viktor.