Magyar Levente kijevi látogatása: Energetikai és közlekedési együttműködés a középpontban

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Kijevben tárgyalt az ukrán külügyminiszterrel és más minisztériumok helyettes vezetőivel a magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztéséről és a vitás kérdések megoldásáról.

Magyar Levente elmondta, hogy 2022 februárja, az orosz-ukrán háború kitörése óta harmadszor járt Ukrajnában. A találkozón az energetikai együttműködés került a középpontba, hiszen Magyarország vált Ukrajna legnagyobb villamosenergia beszállítójává, ami különösen fontos a háború miatt sérült ukrán energetikai infrastruktúra szempontjából.

Az ukrán fél biztosította, hogy az Ukrajna felől érkező olajszállítások zavartalanok maradnak Magyarország számára. Emellett a kárpátaljai magyarok oktatási helyzetéről is tárgyaltak, ahol jogkorlátozások történtek, de érdemi előrelépés várható a kisebbségi kérdések megoldásában. Bár áttörést még nem sikerült elérni, részeredmények már vannak.

A közlekedési kapcsolatok fejlesztése is napirenden volt, beleértve a vasút- és autópálya-fejlesztéseket, valamint új határátkelőhelyek megnyitását. Magyar Levente hangsúlyozta, hogy ezek a fejlesztések Ukrajna számára kulcsfontosságúak, különösen a kelet felé vezető útvonalak lezárása miatt. Ehhez az átfogó csomaghoz közvetlen európai uniós finanszírozásra lesz szükség, hiszen ez milliárdos, de akár több milliárd eurós programmá áll össze.

Végül Magyar Levente tárgyalt az elnöki hivatal helyettes vezetőjével is, akivel kiváló kapcsolatokat ápol, és aki a legmagasabb szinten tudja segíteni a magyar-ukrán kapcsolatokat.