Észak-koreai katonák érkezése Oroszországba és Ukrajnába

Az elmúlt napokban több forrás is arról számolt be, hogy észak-koreai katonák érkeztek Oroszországba kiképzésre, majd Ukrajnába, hogy az oroszok oldalán harcoljanak. Az információk hitelessége azonban kérdéses.

Az első bizonyítékok szerint észak-koreai katonák érkeztek Oroszországba, hogy kiképzést kapjanak, majd Ukrajnában teljesítsenek szolgálatot. Az első felvételek alapján észak-koreai katonák vesznek részt kiképzésen egy orosz laktanyában, de az ukrán források óvatosan kezelik a hitelességüket, mivel nem vehető ki egyértelműen, hogy valóban Phenjan küldte volna őket.

A dél-koreai hírszerzés szerint Észak-Korea 1500 katonát küldött a különleges egységeiből Oroszország távol-keleti részére, hogy ott helyi katonai bázisokon kapjanak kiképzést és akklimatizálódjanak. Szerintük az ukrajnai háborúban akarják bevetni őket. A Dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) azt is közölte, hogy együttműködik az ukrán hírszerzéssel, és mesterséges intelligenciát használó arcfelismerő technológiával azonosították azokat az észak-koreai tiszteket, akik az Ukrajna keleti részén található Donyeck régióban segítik az orosz erőket, és észak-koreai rakétákat lőnek ki.

A BBC dél-koreai hírszerzési információkra hivatkozva arról számolt be, hogy már 1500 észak-koreai katona van Ukrajnában, és ez a szám akár 12 ezerre is nőhet.

Az észak-koreai katonák érkezése miatt Jun Szog-jol dél-koreai elnök rendkívüli biztonsági ülést hívott össze és nemzetközi felhívást intézett, melyben hangsúlyozta, hogy minden lehetséges eszközzel reagálni kell a kialakult helyzetre.

A katonák számát illetően is eltérő információk vannak: Zelenszkij ukrán elnök 10 ezer, az ukrán katonai hírszerzés 11 ezer, míg a dél-koreai titkosszolgálat 12 ezer katonáról beszél. A katonák képzettsége is kérdéses, mivel eleinte jól képzett katonákról volt szó, de újabban felmerült, hogy tapasztalatlan civileket soroznak be.

Az első kontingensek közül többen dezertáltak, legalább 18-an elhagyták a pozíciójukat. Kijev szerint Kim Dzsong-un haderejéből 18 katona már dezertált is.

Moszkva és Phenjan között átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderőt, míg Oroszország védelmi szövetséget kötött Észak-Koreával és modern haditechnikát szállít nekik. Nemrég Vlagyimir Putyin benyújtotta a Dumának az Oroszország és Észak-Korea közötti átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződést. Ennek meghatározó része a katonai-védelmi szövetség: a dokumentum szerint, ha az egyik fél fegyveres támadásnak van kitéve bármely állam részéről, és háborús állapotba kerül, a másik ország haladéktalanul katonai és egyéb segítséget nyújt neki minden rendelkezésére álló eszközzel. A szerződés katonai segítségnyújtásra vonatkozó cikke szinte teljesen megismétli a Szovjetunió és a KNDK közötti, még 1961-ben kötött barátsági és kölcsönös segítségnyújtási szerződést.

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok már január óta használják az észak-koreai rakétákat Ukrajnában. Az oroszok tavaly augusztus óta kaphatnak lőszereket Észak-Koreából, aminek köszönhetően fokozni tudták az Ukrajna elleni támadásaikat. Oroszország diplomáciai szinten is segíti a kommunista diktatúrát: idén márciusban megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, ami meghosszabbította volna az Észak-Korea elleni, főleg a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos szankciók végrehajtását felügyelő ENSZ-szakértők csoportjának mandátumát. Deha kell, az almát is Észak-Koreaból importálják az oroszok.

Nyugati és orosz reakciók

A NIS megállapításával kapcsolatban Mark Rutte NATO-főtitkár azt mondta: „Jelenleg a hivatalos álláspontunk az, hogy nem tudjuk megerősíteni azokat a jelentéseket, amelyek szerint észak-koreaiak aktívan, katonaként vesznek részt a háborús erőfeszítésekben, de ez változhat”. Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtószóvivője csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok sem megerősíteni sem alátámasztani nem tudja észak-koreai csapatok Oroszországba küldéséről szóló híreket. Oroszország korábban tagadta, hogy észak-koreai csapatokat vetett volna be a háborúban, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő egy múlt heti sajtótájékoztatón „újabb álhírnek” minősítette az értesüléseket. Az észak-koreai állami média nem kommentálta az ügyet.

Új fejlemények

Egy újonnan kiszivárgott videó szerint észak-koreai katonák orosz felszerelést kapnak egy kelet-oroszországi kiképzőbázison. A videó szerint a katonák hamarosan Ukrajnába indulnak harcolni. A videó hitelessége azonban nem ellenőrizhető, és egyes források szerint a felvételen valójában laoszi katonák láthatók, akik egy közös orosz-laoszi hadgyakorlaton vettek részt.