Szegeden folytatódik a BYD autógyár építéséhez szükséges terület átadása

Szeged önkormányzata jelentős lépést tett a kínai BYD autógyár építésében, miután eladott egy 161 hektáros területet a gyár számára.

A szegedi önkormányzat bejelentette, hogy átadta a BYD autógyár építéséhez szükséges terület második részét, amely 161 hektárt foglal magában a város határában. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy a munkálatok felgyorsuljanak, és a terület előkészítése befejeződjön. Az eladásból származó bevétel nettó 11 milliárd 888 millió forint, de ebből vissza kell fizetniük az állami támogatást, amelyet a telek megszerzésére és fejlesztésére fordítottak. A terület előkészítése során elvégezték a lőszermentesítést és a régészeti feltárást, valamint az elektromos hálózat kiváltása is folyamatban van. Az önkormányzat október elején már átadott 161 hektárt, és az év végéig további 15 hektár kerül átadásra.

A BYD több milliárd eurós beruházással építi meg első európai autógyárát Szegeden, amely évi háromszázezer autó gyártására lesz képes. A szegedi városházán teljes az egyetértés a beruházás ügyében, és a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője megköszönte a kormánynak a támogatást, valamint dicsérte a kormányhivatal és a városháza dolgozóit a projekt előkészítésében végzett munkájukért.

A HVG korábban beszámolt arról, hogy a helyi önkormányzat akár 17-szeres haszonnal is értékesíthette a BYD-nek a gazdáktól négyzetméterenként 1,4 euróért kisajátított földeket.

Tovább fejlesztenék Szegedet

A közgyűlésen bejelentették a képviselő-testület öt frakciójának megalakulását. A 28 tagú képviselő-testületben tizenöten az Összefogás Szegedért frakció tagjai, köztük Botka László polgármester, Kovács Tamás gazdasági és Binszki József várospolitikai alpolgármester. A frakció vezetője Avramov András. Az öt képviselő alkotta Fidesz-frakciót Polner Eörs irányítja. A politikus a város vezetésének Szeged fejlesztéséhez partnerséget ajánlva a legfontosabb feladatoknak a harmadik híd megépítését, az iparfejlesztést, a helyi turizmus, különösen a Tiszához kapcsolódó idegenforgalom bővítését, a parkolási rendszer átalakítását, valamint a tömegközlekedési díjak csökkentését nevezte.

A Szeged jövője frakciót négy képviselő alkotja – köztük Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester – vezetője Mihálik Edvin. A kéttagú KDNP-frakciót Ruzsa Roland, a szintén kéttagú MKKP-frakciót Tóth-Benedek Csanád vezeti. A közgyűlés módosította a városban elhagyott biciklironcsok elszállításáról szóló szabályokat is. A tavasszal életbe lépett rendelkezés tapasztalatai alapján a jövőben nemcsak a sérült, elhagyott kerékpárokat, hanem a rollereket is elszállítják. A közterület-felügyelők figyelmeztetést helyeznek el a kétkerekűekre, majd azokat 30 napon beül elszállítják. Az elszállítást követően a tulajdonos a kerékpárt vagy rollert 30 napon beül visszaigényelheti.