Jahjá Szinvár halála: Lehetőség a békére vagy a konfliktus folytatása?

Jahjá Szinvár, a Hamász gázai vezetőjének halála új lehetőségeket nyithat a gázai háború befejezésére, de a konfliktus még nem ért véget.

Kamala Harris amerikai alelnök szerint Jahjá Szinvár halála lehetőséget ad arra, hogy véget vessenek a gázai háborúnak, és felkészüljenek a Hamász nélküli jövőre. Harris hangsúlyozta, hogy a Hamász vezetőjének megölésével igazságot szolgáltattak, és ez egyben lehetőséget ad a fegyverszünetre is.

Joe Biden amerikai elnök szintén üdvözölte Szinvár halálát, mondván, hogy az akadályt jelentett az izraeliek és palesztinok jobb jövője előtt. Biden kijelentette, hogy Izraelnek joga volt felszámolni a Hamász vezetését.

Az izraeli hadsereg drónfelvételeket tett közzé, amelyeken állításuk szerint Szinvár utolsó pillanatai láthatók. A felvételeken egy férfi látható, aki egy romos épületben ül. Az izraeli hadsereg szerint Szinvárt Rafahban ölték meg, ahol rejtőzködött.

A Hamász megerősítette Szinvár halálát, de kijelentették, hogy a fogva tartott izraeli túszokat nem engedik szabadon, amíg Izrael nem állítja le az offenzívát. A Hamász szerint Szinvár halála nem változtat a szervezet álláspontján.

A nemzetközi reakciók is megosztottak: az Egyesült Királyság nem gyászolja Szinvár halálát, míg Franciaország és Olaszország a túszok szabadon engedését követeli.

Halíl al-Hajja, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője szerint Szinvár mártírhalála csak még erősebbé teszi a Hamászt, és az általa képviselt ellenállást Izraellel szemben.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a Hamász bejelentése után közölte, hogy Szinvár „lelkesítő forrásként tovább él” mindazok számára a Közel-Keleten, akik szembeszállnak Izraellel.

Jahjá Szinvár az október 7-i terrortámadás egyik kitervelője volt, és halála új szakaszt nyithat a gázai konfliktusban. Az izraeli miniszterelnök szerint azonban a háborúnak még nincs vége.