Négy biztonsági őr ellen emeltek vádat brazil férfiak bántalmazása miatt Budapesten

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt négy biztonsági őr ellen, akik tavaly nyáron egy budapesti szórakozóhely közelében bántalmaztak három brazil állampolgárt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást kért a vádlottakra.

A vádirat szerint a négy biztonsági őr 2023. június 4-én éjféltől együtt dolgozott egy VII. kerületi szórakozóhelyen, ahol három brazil férfi szórakozott. A férfiak úgy távoztak a helyszínről, hogy nem keveredtek semmilyen konfliktusba, majd az utcán beszélgettek és nevetgéltek.

A biztonsági őrök különösebb ok nélkül zavarták a férfiakat, és egyikük gázsprayt fújt rájuk, amire ketten elmentek. Az egyik brazil férfi azonban nem távozott, hanem továbbra is gesztikulált az őrök felé, mire újra gázsprayt fújtak rá.

A helyszínen maradt férfit később fojtófogásba vették, fejét többször a falba verték, majd a földre dobták. A támadók közül hárman tovább bántalmazták a férfit, míg a negyedik őr egy másik brazil férfit is megütött és lefújt gázsprayvel. Az esetet egy közeli kamera rögzítette.

Az ügyészség letöltendő szabadságvesztést kért a biztonsági őrökre, és azt is indítványozta, hogy a gázsprayt használó 41 éves férfit feltételesen se engedjék ki, valamint rendeljék el a korábbi felfüggesztett börtönbüntetését is. A nyomozás korábbi szakaszában a vádlottak bűnügyi felügyelet alatt álltak, két támadó egy ideig letartóztatásban is volt.

A Fővárosi Főügyészség három támadót életveszélyt okozó testi sértés bűntettével, a másik sértettet megrúgó őrt ezen túl súlyos testi sértés bűntettének kísérletével is, a gázsprayt használó és viperával fenyegető férfit – mint többszörös visszaesőt – felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettével vádolja.

A főügyészség a biztonsági őrök eltiltását is kérte a foglalkozásuktól. Az összevert brazil férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett.