Az EU-csúcs fő témája a migráció: új irányvonalak és viták

Az Európai Unió vezetői Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák a migrációs kérdéseket, a gazdasági versenyképességet és az ukrajnai háborút, ám a migráció vált a csúcs legfőbb témájává.

Az EU migrációs politikájának új irányai

Az EU-csúcsot megelőzően 17 tagállam írt levelet Ursula von der Leyen Európai Bizottság-elnöknek, sürgetve a menekültjoggal vagy letelepedési engedéllyel nem rendelkezők kitoloncolásának felgyorsítását. A csúcson végül a szigorúbb fellépést sürgetők nyertek, és az Európai Tanács felkérte az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be új rendeletjavaslatot az elutasított menedékkérők kitoloncolásának felgyorsítására.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök javasolta, hogy az EU-n kívüli migrációs központokat hozzanak létre, ahol a menedékkérelmeket bírálnák el. Ezt több tagállam, köztük Németország és Írország, ellenezte. Az olasz-albán menekültügyi megállapodás példája is felmerült, de Olaf Scholz német kancellár szerint ez nem jelent megoldást, mivel a központok nem tudnak elég embert kezelni. Von der Leyen sajtótájékoztatóján a szigorúbb migrációs politika fontosságáról beszélt, és visszatérési központok létrehozását javasolta az EU határain kívül a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők számára.

Az EU támogatása Ukrajna felé

Az EU továbbra is támogatja Ukrajnát, elítéli az orosz agressziót, és hangsúlyozza, hogy a béke kizárólag Volodimir Zelenszkij békeformuláján és a nemzetközi jogon alapulhat. Az Európai Béke Keret (EPF) felhasználása fontos kérdés volt, mivel Magyarország vétózta a legutóbbi kifizetést. Josep Borrell javasolta, hogy az EPF-hez való hozzájárulás önkéntes legyen, amit Magyarország elfogadhatónak tart. Zelenszkij ukrán elnök bemutatta győzelmi tervét és békével kapcsolatos elképzeléseit, de az EU csak óvatos nyilatkozatokat tett. Az ukrán kölcsön biztosítása csak félig sikerült, mivel az EU nem hosszabbította meg az Oroszországgal szembeni szankciókat, ami Orbán Viktor és Donald Trump számára kedvező lehet.

Donald Tusk új narratívája a migrációról

Donald Tusk lengyel miniszterelnök felfüggesztette a menedékjogot a Belarusz felől érkező migránsok miatt, mivel úgy látják, Oroszország hibrid hadviselésre használja a menekültkérdést. Tusk próbálja újraírni a migrációs vita kereteit, a migrációt a hibrid hadviselés részévé nyilvánítva, ami komoly politikai következményekkel járhat. Az EU-csúcs végén Tusk örülhetett, mivel a záródokumentumba bekerült a Lengyelországról szóló bekezdés, amely támogatja álláspontját.

A gazdasági versenyképesség és a Közel-Kelet

A csúcs gazdasági versenyképességről szóló megállapításai rövidek voltak, és a konkrét lépéseket a novemberi budapesti informális csúcsra halasztották. A Közel-Kelet kapcsán az EU kijelentette, hogy Izrael jogos az önvédelemre, de felszólította a feleket Libanon szuverenitásának tiszteletben tartására, és elítélte Irán és a Hezbollah rakétatámadásait. A következő informális EU-csúcs Budapesten lesz november 8-án, ahol a gazdasági versenyképesség lesz a fő téma.