Az elektromos autók támogatása Magyarországon

Az Energiaügyi Minisztérium jelentős támogatást nyújt a magyar vállalkozásoknak elektromos járművek beszerzésére, amely a zöld közlekedés előmozdítását célozza.

A minisztérium közlése szerint a beérkezett igénylések száma közelíti a négyezret, és 3055 pályázat esetében már kedvező döntés született az elektromos autók vásárlását támogató állami pályázaton. Az eddig támogatott kérelmekben több mint 14 milliárd forintot kértek a cégek tisztán elektromos személygépkocsik, kisteherautók vagy kisbuszok beszerzéséhez.

Jól haladnak a szerződéskötések is: 2841 projektre mostanáig több mint 13 milliárd forintot kötöttek le, és ebből mintegy 2,4 milliárd forintot már ki is fizettek a sikeresen pályázóknak. A kormány összesen 30 milliárd forinttal támogatja a hazai vállalkozásokat járműflottájuk környezetbarát korszerűsítésében, amelynek keretében egy gépkocsira 2,8–4 millió forint állami hozzájárulás juthat, jelentősen csökkentve a belső égésű motoros autók árelőnyét és a nyertesek működtetési-karbantartási költségeit.

A pályázati lehetőség jövő tavaszig nyitva áll a gazdasági társaságok előtt, és a teljes keretösszeg hatvan százalékára már beérkeztek igénylések. A minisztérium kiemelte, hogy a program kedvező hatása világosan megmutatkozik a zöld rendszámos járművek hazai statisztikáiban, hiszen már 65 ezer elektromos autó közlekedik Magyarországon, negyedüket idén helyezték forgalomba.

Az Energiaügyi Minisztérium a kizárólag elektromos hajtású autók számának megduplázásával számol 2026-ig, így a tiszta és csendes járművekből a várakozások szerint két év múlva akár 120 ezer üzemelhet hazánkban.