Félmilliárdos csalássorozat egy budapesti kórházban

Egy budapesti kórház HR-ese és társai félmilliárd forintot csaltak el két egészségügyi intézményben, több mint ötven gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben. A rendőrség egy jachtot is lefoglalt.

A csalássorozat 2022 májusában derült ki, amikor egy budapesti kórház főigazgatója feljelentést tett. Az intézmény egyik vezető beosztású humánpolitikai munkatársa húsz fiktív alkalmazottat rögzített, akik soha nem dolgoztak a kórházban. A fiktív alkalmazottak bankszámláira 11 hónap alatt több mint 246 millió forint bért és juttatást utaltak.

A nyomozás során kiderült, hogy az 50 éves nő korábbi munkahelyén, egy másik egészségügyi intézményben is hasonló csalást követett el 2016 és 2021 között. Itt 51 ember után 332 millió forintot utaltak át, és a fiktív alkalmazottaknak szerződéseket és egyéb iratokat hamisítottak.

Az utalásokhoz szükséges bankszámlák nyitását a HR-es nő férje és egy másik férfi intézte strómanokon keresztül. A számlatulajdonosok tudták, hogy bűncselekményben segédkeznek, és ezért anyagi ellenszolgáltatást kaptak. A rendőrség összesen 49 embert hallgatott ki pénzmosás gyanújával.

A bűncselekmény szervezőit bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás miatt hallgatták ki. A HR-es nő férjét pénzmosással, a nőt pedig pénzmosással és hamis magánokirat felhasználásával is gyanúsítják. A rendőrök a hamis iratok mellett két autót, négymillió forintot és egy jachtot is lefoglaltak. Az ügy jelenleg az ügyészségen van.

A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek, és a rendőrség a nyomozás iratait megküldte az ügyészségnek. Korábban Zalaegerszegen ugyancsak pénzmosás miatt felfüggesztett börtönre ítéltek két nőt, akik olyan bankszámlákat nyitottak, ahová hamis iratokkal megszerzett világháborús jóvátételi pénzek érkeztek a német államtól. Ebben az ügyben azonban nem sikerült megállapítani a bűncselekmény kitervelőinek kilétét.