Bús Balázs visszatér az NKA alelnöki posztjára

Bús Balázs visszakapta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki pozícióját, miután Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter kinevezte őt újra. A megbízatás október 15-től hatályos.

Bús Balázs korábban már betöltötte az NKA alelnöki posztját, de februárban menesztette Csák János, az akkori kulturális és innovációs miniszter. A menesztés oka a források szerint Bús Balázs kritikája volt a központosítással járó kulturális törvénytervezettel szemben, amely az NKA önállóságát is csorbította volna.

Bús Balázs politikai karrierje során 2006 és 2019 között Óbuda polgármestere, valamint 2010 és 2014 között országgyűlési képviselő is volt. 2021. január 1-től 2024. február 15-ig már betöltötte az NKA alelnöki posztját, és 2022. július 1-től 2024. február 15-ig a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatója volt.

A februári menesztése után Bús Balázs Facebookon jelentette be, hogy lemond az NKA alelnöki és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói tisztségéről, mert ismét indul az önkormányzati választáson. Azonban végül nem indult a választásokon.

Az NKA jelenleg Magyarország legszélesebb pályázati rendszert működtető kultúrafinanszírozási szervezete, amely évente százmilliárd forintos nagyságrendű összegeket oszt szét.