Az Energiaügyi Minisztérium új jogszabálycsomagja a zöldenergia terjedését célozza

Az Energiaügyi Minisztérium egy új jogszabálycsomagot készített elő, amely a zöldenergia hasznosításának növelését és az időjárásfüggő megújulók terjedéséből adódó kihívások kezelését célozza. A változtatások megkönnyíthetik a társasházak számára a napelemes rendszerek telepítését, és hozzájárulhatnak a háztartási méretű kiserőművek termelésének mérhetővé tételéhez.

Energiaközösségek és társasházi napelemek

Az energiaközösségekkel kapcsolatos szabályozás speciális rendelkezésekkel egészülhet ki, amelyek lehetővé teszik a társasházi energiaközösségek megalakítását. A társasházak így könnyebben telepíthetnek napelemes rendszereket, amelyek részben fedezhetik áramfogyasztásukat és csökkenthetik energiaköltségeiket. A közös tulajdonú tetők használatához azonban a társasház előzetes hozzájárulása szükséges. A társasházi energiaközösségek megalakításához elegendő a tulajdonosok egy részének hozzájárulása, és a társasház forgalomarányos rendszerhasználati díjvisszatérítésben részesülhet.

Hmke-k termelésének követése

A háztartási méretű naperőművek összes beépített teljesítménye közel 2600 megawatt, ami meghaladja a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjainak kapacitását. Az új szabályozás szerint az elosztók és felhasználók kötelesek együttműködni az energetikai adatszolgáltató platformmal az adatgyűjtésben, amely elősegítheti a megtermelt zöldenergia hatékonyabb felhasználását és a hálózati fejlesztések tervezését. A távleolvasás internetkapcsolatot igényel, ami az üzemeltető rendszerek több mint kétharmadában már rendelkezésre áll. A távleolvashatóság kialakítása új igénybejelentések esetén 2025. január elsejétől kötelező lesz, míg a már működő kiserőművek esetében 6-8 hónappal később léphet életbe a kötelezettség.

Hálózati infrastruktúra fejlesztése

A javaslatok célja a hálózati infrastruktúra fejlesztését gátló akadályok elhárítása. A módosítások elfogadása esetén a jövőben kisfeszültségű elosztóhálózatra betáplálási céllal kizárólag háztartási méretű kiserőművek csatlakoztathatók. A nagy- és középfeszültségű hálózatra termelői csatlakozás legfeljebb kétévente meghirdetett pályázat alapján történhet. A meglévő középfeszültségű szabadvezetékes hálózaton új vezetékjogi eljárás nélkül is el lehet helyezni oszloptranszformátort. A termelői vezeték és a csatlakozási pont közös használatáról is rendelkezik a tervezet, és a felhasználó két év után elveszítheti a csatlakozási ponton lekötött, de ki nem használt teljesítmény feletti rendelkezési jogát.

További lépések a zöld átállás felé

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felhatalmazást kaphat a nyilvános elektromos és alternatív üzemanyag-töltőpontok nyilvántartásának vezetésére. A hidrogén földgázba keverhetőségének rendezésére is készül szabályozás. A fosszilis energiahordozók használatának visszaszorítását mozdítja elő a hidrogén földgázba keverhetőségének rendezését célzó szabály. A minisztérium szerint Magyarország jelentős lépéseket tett a zöld átállás felé, és a 2030-ra kitűzött célok közül több már teljesült. A javaslatok véleményezésére egy hetük van az érintetteknek, az 1956-os forradalom idei évfordulója a határidő, és a módosításokat még az őszi ülésszak alatt a parlament elé vinnék.