Kokainhullám az Északi-tenger partjainál

Az Északi-tenger és a La Manche csatorna partjainál egyre több kokaint találnak, amit a belga vámhivatal szerint a drogot szállító teherhajók a tengerbe dobva próbálnak elrejteni.

A belga vámhivatal jelentése szerint az Északi-tenger partjainál és a La Manche csatorna környékén egyre több kokain kerül elő. A hatóságok szerint a drogot szállító teherhajók a rakományt a tengerbe dobják, hogy kisebb hajókról összeszedhessék az árut.

A belga vámhatóságok szeptember 16-tól október 15-ig tartó razziasorozatot vezettek a tengeri kábítószer-csempészet ellen, amelynek során összesen 930 kiló kokaint és közel öt tonna hasist foglaltak le. Négy embert őrizetbe vettek kábítószer-csempészet gyanújával.

A műveletben 12 európai ország hatósága vett részt az Europol koordinálásában, ami azt mutatja, hogy a probléma nemzetközi összefogást igényel.

Jelentős pénzkieséssel számolhatnak tehát kokaincsempészek, ugyanis az utóbbi pár évben megugrott az elitdrog ára. A Növekedés.hu összeállítása szerint 2018 óta kiemelkedően inflálódott a tudatmódosító szer ára, jelenleg 30-40 ezer forint grammja, legalábbis magyarországi viszonylatban.